Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 24.01.2022. 13:30

Iako je postignut dogovor o ZPP-u, nastavljaju se rasprave o subvencijama

Ovu 2022. godinu će obeležiti rasprave o budućim izmenama. Do kada će trajati konsultacije? Kakve nove mere možemo očekivati?

Foto: Depositphotos/encrier
  • 204
  • 26
  • 0

Evropske institucije su tokom 2021. godine uspele da postignu dogovor o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici za period 2023. - 2027. godine, ali će 2022. biti godina pregovora o sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Raspravljaće se o planovima agro-subvencija, upotrebi pesticida, posebno totalnog herbicida glifosata. Evropska komisija će odlučiti da li će farmeri u zemljama članicama moći da ga koriste. Zakonodavstvo koje se tiče hrane pretrpiće velike izmene. Na snagu će stupiti novo označavanje nutritivnih vrednosti i kraj označavanja roka trajanja hrane koji je zbunjivao potrošače. 

Države članice i druge zainteresovane strane mogu učestvovati u konsultacijama do 13. marta 2022. godine. Planirano je da revidirana pravila budu usvojena do kraja 2022. godine.

O svemu ovome se raspravljalo na vebinaru o učinku ZPP-a i naučenim lekcijama za novi, a koji je za novinare organizovao Ag-Press. Na njemu su učestvovali Sofi Helain, Gijs Šiltuis, Tasos Haniotis, Frančesko Laera i Pjer Basko iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije te Miriam Garsia Ferer, portparolka EK za poljoprivredu i trgovinu. 

Rasprave o novim pravilima

I pored toga što je postignut dogovor o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici nastavljaju se rasprave o agro-subvencijama. Države članice su imale zadatak da pripreme i predaju nacionalne strateške planove za korišćenje agro-subvencija u narednih pet godina. Međutim, samo osam država članica ispoštovalo je rok za podnošenje plana Evropskoj komisiji, koji je bio određen za 31. decembar 2021. godine.

Osamnaest zemalja je EK dostavilo ključne dokumente za dobijanje evropskih poljoprivrednih subvencija, dok su ostale u zaostatku.

Nastavljaju se rasprave o izmene različitih skupova pravila o državnoj pomoći koja se primenjuju na sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Promene će se desiti u Smernicama o državnoj pomoći u sektoru poljoprivrede i šumarstva i ruralnim područjima iz 2014., Uredbi o blokovskom izuzeću u poljoprivrednom sektoru, Smernicama za analizu državne pomoći u sektoru ribarstva i akvakulture kao i Uredba o grupnim izuzećima u ribarstvu i Uredba o de minimis pomoći u sektoru ribarstva.

ZPP donosi mnogo noviteta (Foto: Depositphotos/igabriela)

Komisija procenjuje zakone koji su na snazi i prikupljene informacije o navedenim sektorima. Zaključeno je da su razmatrane odredbe dobro funkcionisale i doprinele ciljevima politike EU, kao što su zaštita životne sredine, zdravlje biljaka i životinja i javno zdravlje. Utvrđeno je da postojeća pravila zahtevaju određene ciljane promene, uključujući pojašnjenja i pojednostavljenje prilagođavanja kako bi se održao tržišni i tehnološki razvoj i strateški prioriteti EU, uključujući posebno Evropski zeleni dogovor, Strategiju "Od farme do viljuške" i Strategiju biodiverziteta.

Takođe, Komisija je zaključila da je potrebno prilagoditi mere pomoći i uskladiti ih kako bi se državama članicama omogućilo da brzo sprovedu reformisan ZPP i novi Evropski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

EU i poljoprivreda

Smernice i uredbe o poljoprivredi u EU će doživeti brojne promene. Posebno će biti razmatrana pravila o državnoj pomoći kako bi države članice što pre završile potrebnu proceduru odobravanja nacionalnih podsticaja.

Predlog takođe uvodi nove mere koje bi se odnosile na pomoć za sprečavanje, kontrolu i iskorenjivanje zaraze invazivnim stranim vrstama, za sprečavanje, kontrolu i iskorenjivanje bolesti u nastajanju u cilju zaštite biljaka i životinja i javno zdravlje.

Predložene revidirane smernice podstiču korišćenje ekoloških i klimatskih mera, upravljanja šumama uz povećanje maksimalnog intenziteta podrške na 120 odsto.

Što se tiče Uredbe o grupnom izuzeću u poljoprivredi Komisija je predložila usklađivanje intenziteta podrške.

Više podsticaja i za upravljanje šumama (Foto: M.C.Celić)

Pojašnjavaju se i pojednostavljuju pravila u mnogim područjima, kao što je u pogledu pomoći za obnovu ribarske flote u najudaljenijim regijama.

Pesticidi i zaštita bilja

Smatra se da će rasprava o primeni pesticida biti najdinamičnija, jer će Evropska komisija predstaviti izmene Direktive o održivoj upotrebi pesticida koja je na snazi od 2009. godine. U skladu s izmenama države članice trebalo bi da ohrabre poljoprivrednike da maksimalno iskoriste integrisano upravljanje štetočinama. Radi se o pristupu koji favorizuje prevenciju, zatim korišćenje prakse očuvanja koja je pogodna za prirodu i tek kada se iscrpe te mogućnosti odobrava se upotreba hemije. Evropski revizorski sud je utvrdio da 2020. godine direktiva nije uspela da smanji rizike koji proizlaze iz upotrebe pesticida u zemljama EU.

Francuska je preuzela predsedavanje Većem EU, a njen predsednik, Emanuel Makron, se zalaže za postepeno izbacivanje pesticida iz poljoprivrednih praksi. Međutim, malo je toga što jedna zemlja članica može uraditi kada se govori o smanjenju potrošnje pesticida i zameni ekološki prihvatljivim alternativama u EU mimo Predsedništva Unije.


Tagovi

ZPP Dogovor Subvencije Pesticidi Promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]