Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevoz stoke
  • 23.03.2021. 18:00

I na brodu Elbeik goveda moraju biti usmrćena - neka bačena u more?

Više od 1.600 goveda s broda Elbeik mora biti eutanizirano. Izveštaj pokazuju da je do uginuća nekih životinja došlo ranije pa su bačene u more.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 1.410
  • 166
  • 0

Španija je u ponedeljak naredila klanje 1.610 goveda koja su više od tri meseca zaglavila na brodu za prevoz stoke Elbeik. Do ove odluke došlo je samo nekoliko nedelja nakon što je stotine njih na drugom brodu, Karim Alahu, doživelo sličnu sudbinu.

Špansko Ministarstvo poljoprivrede smatra da životinje nisu sposobne za dalja putovanja i da se ne mogu ponovo uvesti u Evropsku uniju, što znači da ih u narednim nedeljama moraju usmrtiti na plovilu.

Prema veterinarskom izveštaju koji je objavila grupa za zaštitu životinja "Igualdad Animal", već je oko 180 krava uginulo, a reuters piše da su neke bačene u more.

Borba za vodu

Kako navode iz ove grupe, neke životinje su neuhranjene i dehidrirane pa su međusobno morale da se bore da dođu do vode. Bilo je i onih koje su jedva pri svesti jer su nagurane u mali prostor u kom nisu mogle da leže. Zastrašujuć je navod iz izveštaja da su zbog gladi prisiljene da jedu leševe.

Stoka ima rane na koži, slomljene rogove i repove te kožne bolesti. Navodi se i stanje broda gde je primećena loša ventilacija sa visokim udelom amonijaka u vazduha, a tu haraju i glodari.

Portparol Ministarstva poljoprivrede odbila je Rojtersu da da komentar o verodostojsnosti ovog izveštaja.

I na bordu Karim Alahu koji je isplovio kada i Elbeik iz španske luke Kartagena moralo je biti zaklano 850 junadi. Do toga je došlo jer vlasnik nije uspeo da pronađe novog kupca nakon meseci lutanja Mediteranom, a u februaru se vratio u luku na istočnoj obali Španije.

U decembru su turske vlasti odbile pristajanje brodova u svoju luku zbog straha da je među životinjama prisutna bolest plavog jezika. Mesec dana kasnije još uvek nije poznato boluje li zaista stoka na oba broda od te bolesti, a još je u februaru navedeno da će se tražiti analize krvi kako bi se to utvrdilo.


Tagovi

Elbeik Brod Goveda Usmrćivanje Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.