Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Belorusije
  • 04.10.2022. 15:00

I Lukašenko mobiliše: Učenici, radnici i službenici moraju pomoći poljoprivrednicima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko vidi veliku priliku za poljoprivredu svoje zemlje. Smatra da svi treba da pomognu u poljoprivrednim radovima ove jeseni.

Foto: Depositphotos/NetPix
  • 269
  • 205
  • 0

Treba na vreme završiti poljoprivredne radove, a u tu svrhu se mogu uključiti i učenici, i tako pomoći poljoprivrednicima, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, piše Belta.

Smatra kako su ove godine uslovi za izvoz prehrambenih proizvoda vrlo povoljni. S njim se slaže i ministar poljoprivrede i hrane, Leonid Zajats.

"Otvorilo se veliko tržište za poljoprivredu i preduzetništvo. Sve možemo prodati u Rusiji i Kini", vidi priliku otkrivši kako su te dve zemlje spremne da kupe dvostruko više beloruskih proizvoda. 

Vaspitati decu na pravi način?

"Možemo udvostručiti proizvodnju, i sve to prodati po dobrim cenama. Ne očekujemo nikakve probleme u poljoprivredi", zaključio je Lukašenko uz poruku da se nemaju šta da prigovore na sankcije, rat ili nešto drugo. Pozvao je lokalne vlasti da na vreme završe jesenju setvu i pripreme za prolećnu. Takođe, i da sa žetva i berba, posebno krompira, šećerne repe i kukuruza završi na vreme.

"Mobilišite sve!", zatražio je ovaj kontroverzni političar pojasnivši da tu ne misli samo na radnike poljoprivrednih preduzeća nego, ako treba, u taj posao treba uključiti i školarce

Ali, nekim obrazovnim ustanovama ovo baš nije najbolje "leglo". Ima Lukašenko poruku i za njih: "Ne mogu zamisliti ništa smešnije. Trudimo se naše školarce da vaspitamo na pravi način. Pukom pričom to nećemo uspeti", rekao je. 

Podsetio je i na iskustva prethodnih generacija kada su tinejdžeri i mladi pomagali poljoprivrednim preduzećima u radovima na polju. Smatra kako je to bilo dobro za njih, učilo ih marljivom i timskom radu. Kaže i kako postoje kompanije koje su spremne dobro da plate takvu pomoć. 

I službenike na njive

"Rad od pet, šest sati dnevno održaće decu u dobroj formi i usrećiti roditelje. Svi smo to radili. Zato treba mobilisati učenike, radnike, službenike i sve druge da pomognu poljoprivrednicima", poručio je. 

Lukašenko cepa drva - "pomaže" evropskoj braći

Osim toga, podsetio je da treba deponovati dovoljno proizvoda u stabilizacijske fondove kako bi domaće povrće potrajalo do sledeće sezone, a cene krompira, cvekle, šargarepe i drugog, ne bi eksponencijalno rasle.

"Što se tiče robe iz uvoza, za nju ćemo rešiti cene. Najvažnije je držati cene domćih proizvoda pod kontrolom", rekao je.


Tagovi

Aleksandar Lukašenko Mobilizacija Učenici u berbi Pomoć poljoprivrednicima


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.