Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Holandiji
  • 29.06.2022. 15:00

Holandski farmeri na nogama - blokiraju auto-puteve, prosipaju balegu, pale slamu

Kako su i najavili, holandski farmeri su izašli na ulice, na traktorima, u kombajnima, sa kravama, cisternama sa đubrivom i stajnjakom. Njihovo ministarstvo poljoprivrede ne odustaje od svojih zahteva.

Foto: YouTube/screenshot
  • 9.000
  • 3.562
  • 0

Holandski poljoprivrednici nastavili su kampanju protiv vladine politike da smanje emisije azotnog oksida i amonijaka koja, kako tvrde, dovodi u pitanje njihov opstanak. Traktorima, ali i drugom mehanizacijom su u ponedeljak (27.6.), blokirali prilaze na nekoliko auto-puteva ili su vozeći jednom trakom usporavali saobraćaj. Na mnogo mesta su postavili bale sena koje je policija pokušavala da ukloni.

Protesti se još ne smiruju, a naglašeno je da se neće zaustaviti na mirnim demonstracijama. Ističu da je ideologija zaštite životne sredine prešla mnoge granice, poput privatnog vlasništva i funkcionisanja tržišta. Kažu da im se ukida prvo na individualnu slobodu i obradu gazdinstva.

Moraće da prodaju domaćinstva? 

Za premijera Marka Rutea je neprihvatljivo blokiranje auto-puteva, pretnje političarima kao i druge opasne akcije i zastrašivanje.

Holandski farmeri upali u dvorište ministarke, najavljuju veliki protest

Istaknuo je da su protesti dozvoljeni, ali ne i izazivanje nefunkcionisanja zemlje. Kaže da razume poljoprivrednike koji su pogođeni novim merama i koji nemaju budućnost u ovom tom sektoru. Komentarisao je i kritičare koji kažu da je on u ovoj krizi nevidljiv i da se do sada nije izjašnjavao. Naglasio je da je protiv onih farmera koji tokom protesta prave probleme.

Kako znamo, tamošnja Vlada želi da smanji emisije štetnih gasova za 40 odsto, a u blizini prirodnih rezervata čak 100 odsto u periodu do 2030. godine. To znači potpuno gašenje velikog broja farmi ili drastično smanjenje broja stoke. Poljoprivrednici nemaju drugog izbora nego da državi prodaju svoja gazdinstva, a mnogi taj potez shvataju kao otimanje. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 7,5 milijardi evra.

Ispred Predstavničkog doma stočari su doveli dve krave i pitali: "Koju od ove dve treba zaklati?"

Prosipali osoku i stajnjak

Policija u Hogevenu je izricala kazne onima koji su ušli na auto-put uprkos zabrani. Vozači su upozoreni da prilagode brzinu vozila kretanju traktora na auto-putevima, na gužve i kolone vozila.

Grupa poljoprivrednika je ušla u rezervat prirode u Korenburgerveenu. Traktorima su doveli cisterne sa osokom i stajnjak.

Pre 20 godina područje oko rezervata prirode u Ahterhoku bilo je poljoprivredno zemljište, a sada je tampon zona. Poljoprivrednici su postavili tablu i proglasili ovo područje teritorijom Nemačke, jer u toj zemlji važe drugačija pravila kada je u pitanju emisija azota. Samo područje se nalazi u blizini granice sa Nemačkom.

Ministri kritikuju proteste

Osuda protesta je stigla iz ministarstava poljoprivrede i ministarstva prirode i azota. Henk Staghoveru i Kristijane van der Val su izričiti da se poljoprivrednici moraju pridržavati zakona, dozvoljeno im je da protestvuju, ali nisu smeli da realizuju akcije koje idu mimo zakona.

Portrparol ministarstava je pozvao policiju da interveniše, dok je ministarka pravde i sigurnosti Dilan Jesilguz-Zegerius rekla je da ne može nametati policiji i Državnom tužilaštvu šta treba da rade. One koji izađu na auto-puteve i budu ugrožavali saobraćaj biće najstrože kažnjeni u okviru zakona, poručuju. 

Zakonodavci ublažavaju zakon?

I pored pritisaka, poljoprivrednici ne odustaju. Tako su oni iz Salanda u Overijselu kiperom dovezli zemlju pred zgradu opštine u Rijsenu zahtevajući da Opština potpiše da je protiv najnovijeg zakon o emisiji azota. Zapretili su da će inače istovariti zemlju.

"To je jedino zemljište koje mogu dobiti, jer neće koristiti naše", izjavio je mlekar Rinus Olbekink iz Holtena. 

Pored blokiranih puteva, oborenih stabala, zapaljenih bala sena iz kojih je kuljao gust, crni dim, upada u dvorište ministarke van der Val i drugih aktivnosti, najavljen je nastavak protesta ako ne dođe do prilagođavanja pristupa azotu.

Opozicija je kritikovala nastojanje da se po svaku cenu sprovede zacrtano. Kažu da je nepoznat razorni uticaj koju ovakva politika može izazvati na ekonomski, društveni i kulturni poredak. Istakli su da će Vlada potrošiti 25 milijardi evra za čišćenje sela, a nije je briga što će na hiljade farmi nestati i kakve će to posledice imati po seoske sredine.

Nema analize ekonomskog uticaja

Na glasanje je stavljeno oko 40 predloga kojima Predstavnički dom pokušava da uskladi početnu ideju za smanjenje emisije azota ministarke van der Val. U cilju prilagođvanja ministar poljoprivrede Staghouver je zatražio da se uvrste bolji izgledi za stočare. Predstavnički dom je posle glasanja malo prilagodio svoje zahteve, ali je suština ostala ista.

Glavna kritika koja se čula tokom rasprave ide na račun nedostatka analize ekonomskog uticaja zbog sprovođenja ovakvog zakona. Predstavnički dom smatra da bi regijama trebalo dati više kontrole kada je u pitanju ova tema, način realizacije i utrošak budžeta. 

I pored protesta i raznih akcija nije bilo sukoba policije i poljoprivrednika. Iz policije izveštavaju da je na ulicama manje farmera, ali su njihovi zahtevi i akcije sve radikalniji.  


Tagovi

Boerenprotest Holandija Protesti Protesti farmera Emisije azota


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.