Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olimpijada 2020
  • 27.11.2019. 09:00
  • Tokio, Japan

Hoće li proizvodi iz Fukušime biti posluženi na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Vladini službenici sprovode stroge kontrole hrane kako bi dokazali da su proizvodi potpuno sigurni, ali ostaje nejasno hoće li u to uveriti sportiste i sportske timove iz čitavog sveta.

Foto: Depositphotos/macky_ch
  • 85
  • 4
  • 0

Godinama japanska vlada pokušava da uveri potrošače da je hrana iz Fukušime sigurna uprkos nuklearnoj katastrofi. Sada se postavlja pitanje, hoće li se ova hrana poslužiti učesnicima Olimpijskih igara u Tokiju.  

Stroge kontrole

To je goruća tema za japansku vlast koja organizaciju Olimpijskih igara vidi kao priliku u kojoj će dokazati kako se područje pogođeno prvo potresom, cunamijem, a nakon toga i nuklearnom katastrofom 2011. godine - oporavilo. Vladini službenici sprovode stroge kontrole hrane kako bi dokazali da su proizvodi potpuno sigurni, ali ostaje nejasno hoće li u to uveriti sportiste i sportske timove iz čitavog  sveta.

Černobil danas - moderna poljoprivredna gazdinstva niču u radioaktivnoj zoni

Poljoprivredni proizvođači iz Fukušime žele da vide svoje proizvode poslužene u olimpijskom selu i već su poslali ponudu organizatorima.

"Fukušima može da ponudi hranu 187 proizvođača i na drugom je mestu, odmah iza Hokaida, kada je u pitanju ispunjavanje zadatih kriterijuma u pogledu raznolikosti proizvoda", rekao je Šigejuki Honma, pomoćnik generalnog direktora Sektora za planiranje poljoprivrede i šumarstva u ovoj upravnoj jedinici.

Fukušima želi da posluži sportistima pirinač, voće, govedinu i povrće. Ali to će ipak da odluči odbor. 

Sve je u granicama normale

U godinama nakon nuklearne katastrofe, kada je cunami pokrenuo reaktore u elektrani Fukušima br. 1, preduzete su stroge mere za proveru svih vrsta lokalne proizvodnje. Japan dopušta maksimalnu količinu radioaktivnog cezijuma od 100 bekerela po kilogramu. Evropska unija, kao poređenje, postavlja taj nivo na 1.250 Bq / kg, a američka na 1.200, navodi japantimes.co.jp

Prema službenim podacima, od aprila 2018. do marta 2019. ispitano je 9,21 miliona vreća riže, a ni jedna nije prešla japansku granicu. Isto važi za 2.455 uzoraka voća i povrća, 4.336 komada mesa i 6.187 morskih riba.

Otkriveno je da su rečna riba i šumske pečurke u samo šest navrata premašili ograničenja. 


Tagovi

Fukušima Nukelarna katastrofa Sigurna hrana Radioaktivno područje Poljoprivreda u Japanu Olimpijske igre Tokio 2020


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.