Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijski nadzor
  • 08.08.2017. 10:30

Hitan sastanak ministara do kraja nedelje

Ministri regiona pozvali su Hrvatsku da ukine, kako su naveli, diskriminatorske mere inspekcijskog nadzora proizvoda. Najavili su kontramere, u cilju zaštite svojih interesa. Hitan sastanak sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem biće održan do kraja nedelje u Podgorici.

Foto: jovanmandic / Bigstock
  • 562
  • 27
  • 0

Ministri Rasim Ljajić, Mirko Šarović (BIH), Dragica Sekulić (CG) i Ljupčo Nikolovski (Makedonija) doneli su sedam zaključaka na sastanku u Sarajevu i pozvali Hrvatsku da ukine trgovinske mere, koje su definisane kao diskriminatorske.

Pismo je poslato i Evropskoj komisiji, sa zahtevom da se reaguje što pre. Pre toga je EU navela da i dalje procenjuje situaciju.

Mere narušavaju dobrosusedske odnose

Zatraženo je da se cena inspekcijske kontrole uskladi sa prosečnim iznosom koji važi u zemljama u regionu i EU. Ministri su pozvali hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na hitan sastanak, koji će biti održan do kraja ove nedelje u Podgorici.

"Mere koje je Hrvatska uvela nisu u duhu dobrosusedskih odnosa, niti su korak u pravcu stvaranja slobodnog tržišta zemalja Zapadnog Balkana, kojem svi težimo", upozorio je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić, a prenosi RTS.

Dok se ovaj problem ne reši, svaka zemlja će sprovoditi mere "u cilju zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči".

Prema novom hrvatskom pravilniku, naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 evra), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 evra).

Posledice će trpeti i proizvođači i kupci

Hrvatska privredna komora rešenje vidi u izmeni pravilnika. Ukoliko se problem ubrzo ne reši, posledice će pretpreti mnogi proizvodi.

"To su dečja hrana, supe, umaci, sladoledi i slično, zatim proizvodi na bazi kakaa i čokolade, proizvodi od žitarica i skroba, bezalkoholna pića, jaka alkoholna pića, mesne prerađevine, mlečne prerađevine", rekla je Žaklina Jurišić.

Foto: jovanmandic / Bigstock


Izvori

RTS


Tagovi

Žaklina Jurišić Tomislav Tolušić Rasim Ljajić Mirko Šarović Dragica Sekulić Ljupčo Nikolovski Mere Kontramere Carina Uvoz Kontrola Takse


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.