Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.04.2021. 14:00

Gubitak Srbije od šest milijardi dolara zbog klime - poljoprivreda najranjivija?

Predstavnik nacionalnog tima za saradnju Zelenim klimatskim fondom (GCF) Igor Grabež, rekao je da je poljoprivreda jedan od najranjivijih sektora kada se govori o klimatskim promenama i posledicama koje one izazivaju.

Foto: Bigstock/Denis Vostrikov
  • 71
  • 11
  • 0

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransis Pikap izjavila je da je privreda Srbije pretrpela gubitke od šest milijardi dolara usled ekstremnih vremenskih prilika, počev od 2000. godine, kao i da bi, ukoliko se ne preduzmu mere i aktivnosti da se one spreče, mogla izgubiti još toliko do kraja ove decenije, prenosi Beta.

"U Beogradu smo do sada bili svedoci da su 13 najtoplijih godina do sada bile upravo od 2000. godine, a to utiče na ljudske živote, stavlja dodatni pritisak na zdravstvene sisteme i usporava ekonomski razvoj, naročito u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, energetike, transporta i infrastrukture", objasnila je Pikap.

Naglasila je da su prema izveštajima iz 2020. godine koncentracije gasova sa efektom staklene bašte na rekordnom nivou, kao i da i dalje rastu bez obzira na smanjene emisije od početka pandemije. Takođe, navela je i da prema izveštajima UNDP-a u Srbiji nedostaju sredstva za sprovođenje mera prilagođavanja na klimatske promene na nacionalnom i lokalnom nivou.

Predstavljen novi zakon o klimatskim promenama u Skupštini Srbije

Podsetimo, Skupština Srbije je nedavno usvojila Zakon o klimatskim promenama koji  će dati osnov za plansko prilagođavanje relevantnih sektora na izmenjene klimatske uslove, uspostaviće mehanizme za izveštavanje, i što je vrlo značajno ističu nadležni, imaće pozitivan uticaj na privredni rast i konkurentnost, privlačenje investicija, posebno u skladu sa standardima i zahtevima EU tržišta.

Kako je nedavno izjavila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, usvojenim zakonom dobijamo pravni okvir za dalje korake kojima je cilj da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i da se brže prilagođavamo izmenjenim klimatskim uslovima. To je naš cilj i jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije, kao i osnova zelene i cirkularne ekonomije.

Sela su važna zbog hrane

Predstavnik nacionalnog tima za saradnju Zelenim klimatskim fondom (GCF) Igor Grabež, rekao je da je poljoprivreda jedan od najranjivijih sektora kada se govori o klimatskim promenama i posledicama koje one izazivaju.

"U Srbiji preko 40 odsto stanovništva živi na selu i direktno zavisi od poljoprivrede i u tom smislu govorimo o ugroženosti čitave ekonomije, jer su sela važna za proizvodnju i sigurnost snabdevanja hranom", naglasio je Grabež.


Tagovi

Klimatske promene Sela Poljoprivreda Gubici Fransis Pikap UNDP


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u