Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 16.01.2021. 18:00

Građani u Južnom Tirolu bore se protiv upotrebe pesticida

Iako ga brojni smatraju simbolom netaknute prirode, Južni Tirol je među najvećim korisnicima pesticida, a istraživanja su pokazala da se ona koriste i do 20 puta godišnje.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 167
  • 11
  • 0

Otpor građana protiv masovne upotrebe pesticida, uglavnom na plantažama jabuka pokrenut je u Južnom Tirolu u Opštini Mals nakon što je istraživanjem dokazano da je polovina od 71 dečjih igrališta zagađena pesticidima. Ukupno ih je pronađeno 12 vrsta, a zabrinjavajući je pokazatelj da se njih 92 odsto smatra hormonski aktivnim, piše mreža Pesticide Action Network (PAN). 

Studija je takođe pokazala da kontaminacija zavisi o udaljenosti i udelu poljoprivrednih polja u okolnom krajoliku, kao i o vetru i kišama. Najveću koncentraciju ovih aktivnih materija imala su igrališta koja su bila bliže voćnjacima, a neke od izmerenih koncentracija ovih hemijskih materija premašile su evropsku maksimalni nivo ostataka u hrani.

Izglasana zabrana, a oni se i dalje koriste

Kao rezultat svega navedenog stvorio se otpor među stanovništvom, pretežito onih koji se bave ekološkom poljoprivredom. Oni su još 2014. godine zatražili zabranu korišćenja ovih hemijskih sredstava, a uprkos političkim pritiscima čak 75,68 odsto njih odlučilo se da glasa za zabranu upotrebe na području opštine od 2018. godine. Tvrde kako su se nastavili snažni pritisci lobija koji su se opirali ovoj referendumskoj odluci. Ističu da je 130 poljoprivrednika uložilo 2016. i 2019. tužbu protiv zabrane, a sudski spor još uvek traje.

Otpor većine stanovnika Malsa pravno je blokiran na više načina i do sada nije sproveden, a farmeri su, ističu u mreži, nastavili s njihovom primenom. Navodno je glavni cilj tih blokada bilo nastojanje da se dizanjem buke oko korišćenja pesticida ne kvari imidž Južnog Tirola, odakle većina izvoza ide u Nemačku.

Podsetimo, Nemačka do 2023. godine ima za cilj potpunu zabranu upotrebe glifosata. U preko 550 italijanskih opština većina ostalih pesticida je zabranjena. Ovakve vesti sigurno će uticati na njihov uvoz iz ove regije.

Najveći potrošač pesticida u Evropi

Južni Tirol jedno je od najvećih voćarskih područja u Evropi, a jedna od deset proizvedenih jabuka upravo dolazi od tamo. Iako ga brojni smatraju simbolom netaknute prirode, jedan je među najvećim korisnicima pesticida, tvrdi PAN, a istraživanja su pokazala da se ona koriste i do 20 puta godišnje.

"Glavni problem predstavlja jak vetar koji raspršuje hemikalije čak i na najviša planinska područja i dovode do drastičnog pada brojnih vrsta insekata na celom području, kao što je to naučno dokumentovano na primeru leptira iz porodice Zygaenidae“, pojasnio je autor ovog istraživanja Koen Hertoge.

Zajedno s ostalim stručnjacima koji su radili na studiji, a pošto zabrana još uvek nije doneta na kraju, savetovao je da udaljenost između igrališta i poljoprivrednih površina bude najmanje 100 m, kako bi se izbegla kontaminacija što je više moguće.

"Mere za ublažavanje korišćenja pesticida očigledno nisu dovoljne, te pozivam na sveobuhvatan sistem praćenja na javnim mestima smeštenim u poljoprivredna područja s intenzivnom upotrebom ovih hemikalija", poručio je Hertoge.

EuroNature je građanima Malsa u oktobru dodelio nagradu za 2020. godinu, u znak priznanja za njihovu upornost u borbi protiv hemijskih materija koje se intenzivno koriste. 


Tagovi

Pesticidi Južni Tirol Opština Mals Zagađena igrališta Zabrana Voćnjaci jabuka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.