Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 04.07.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Dobrače

Grad nije jedini problem u okolini Arilja - lopovi u crnom BMV-u ukrali maline

Lopovi ne prezaju ni danju u krađi malina.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 324
  • 30
  • 0

Prošle godine malina je imala istorijski visoku otkupnu cenu, ali je ove sezone taj rekord oboren. To je privuklo i lopove koji ove godine ne prezaju da iz malinjaka, čak i danju, kradu gajbice ubranog voća, prenosi RTS.

U ariljskom kraju grad je u značajnoj meri oštetio malinjake. Zbog toga je svaki ubrani kilogram voćarima dragocen, ne samo zbog zarade već i da lakše pokriju uvećane troškove. Nije grad jedini problem, ove godine u Dobračama se suočavaju i sa kradljivcima.

"Kao i svakog dana brali smo maline. U jednom momentu komšinica nas je pozvala i rekla da crnim karavanom 'bmv' kradu maline. Ona ih je uhvatila na licu mesta kad su zatvarali gepek. Oterali su maline, mi smo pokušali da ih stignemo, ali već su pobegli. Izmakli su i policiji u Arilju, međutim policija u Požegi im je napravila sačekušu i zaustavili su ih na ariljskoj rampi dole na raskršću za Čačak i Užice", ističe Dejan Jovanović iz Dobrača.

Ispostaviće se da je u pitanju par dobro poznat policiji. Muškarac ima čak 43 krivične prijave, kaže Savo Jovanović, čije su maline takođe bile na meti lopova. 

"Vrlo jednostavno, malina zrela - obereš"

Protiv kradljivaca je pokrenut krivični postupak, a u kosjerićkom kraju, na osnovu ranijeg iskustva, znaju kako da se izbore sa nezvanim noćnim beračima.

"Vrlo jednostavno, malina zrela - obereš. Uveče lopovi nemaju šta da ukradu i eto", poručuje Vlade Nikolić iz Brda Grad.

Malinar iz Varde kod Kosjerića Milenko Vasiljević angažovao je berače iz Republike Srpske koji su svakodnevno u njegvovim malinjacima. A otkupna cena maline je 600 dinara koju plaća „Budimka” iz Požege, prenosi Glas zapadne Srbije.

"Imam negde oko 50 ari. U odnosu na prošlu godinu, ipak je dobro rodilo. Samo, dva puta je grad oštetio dosta. Iz Dunav osiguranja su procenili štetu na 30 odsto, ali su računali po 300 dinara, a malina je 600, pa onda nije to to. Predajemo Budimki. Na računu piše 600 dinara. Ne može čovek da bude nezadovoljan, ali kad pogledate šta je sve poskupelo, i gorivo i hemija, onda preklapa jedno drugo", rekao je Vasiljević.

Ove godine rod za trećinu manji od prethodne

Podsetimo, predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Dobrivoje Radović je rekao da je prošle godine proizvedeno oko 50.000 tona maline na nivou Srbije, a da će ove godine rod od te brojke biti manji za 30 do 40 odsto. On je takođe ukazao na jedan podatak, za koji tvrdi da nije relevantan i da se u trezoru vodi da je pod malinom 25.000 hektara, ali realno je 14.000 do 15.000 hektara.

"Ti njihovi statistički podaci su posledica što ljudi uzimaju subvencije na ime malina iako ih nemaju", rekao je Radović.


Tagovi

Lopovi Kradljivci maline Cena Maline Arilje Dobrače Dejan Jovanović Savo Jovanović Vlade Nikolić Dobrivoje Radović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva