Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Varoš
  • 31.03.2018. 18:30

Gorštaci zarobljeni u bespuću Zlatarskog jezera

Skela za prevoz tereta, koja je trenutno u kvaru, za meštane sela oko Nove Varoši znači život. Koliko imaju problema i kako se snalaze, saznajte u priči Željka Dulanovića.

Foto: Željko Dulanović
  • 626
  • 27
  • 0

Meštani sela kod Nove Varoši koja su izgradnjom Zlatarskog jezera ostala odsečena od sveta, na velikoj su muci, jer ne mogu da prodaju ono što proizvedu na svojim imanjima u bespuću. Skela za prevoz tereta ne saobraća zbog kvara, planinski putevi su u lošem stanju, pa ih zaobilaze i otkupljivači i nakupci. 

Skela isplovila samo jednom u poslednje tri godine

Zlatarsko jezero nastalo je 1962. godine pregrađivanjem Uvca u Kokinom Bodu. Pod njegovom vodom našli  su mnogi zaseoci i najplodnije oranice, a više od 200 domaćinstva iz Trudova, Debelje, Božetića i Tisovice ostalo je gotovo bez kopnene veze sa ostatkom opštine. Kako bi ublažili muke žitelja, Drinsko-limske hidroelektrane su godinu dana kasnije porinule brodić sa skelom, koja je saobraćala dva puta dnevno, i prevozila groštake i njihovu robu. Danas, skoro šest decenija kasnije, brodić i dalje saobraća od Kokinog Broda i magistrale  do udaljenih sela, ali bez skele koja je, kako se žale meštani, isplovila samo jednom u poslednje tri godine.

Vršidba
Još samo retki seju: Vršidba u Ojkovici na starinski način

"Brodić koji je registrovan za 12 osoba i četiri puta nedeljno prevozi jezerom meštane, nije nam od velike pomoći bez skele, zbog čega smo spremni čak i da snosimo deo troškova za njenu popravku. Jer nama ova skela život znači. Prevozili smo na njoj drvo, stoku, poljoprivredne mašine i ostale potrepštine kupljene u gradu. Otkad je ona u kvaru, sve transportujemo okolnim putem kroz planinu, a sela su nam zimi često zavejana, pa nam trebaju sati vožnje i maltretiranja da bismo stigli do grada. Malinu koju uberem sa 20 ari malinjaka do otkupnog mesta teram međutim čamcom, jer ne bi 'preživela' truckanje po izlokanom putu", kaže Ivan Vasilić iz Debelje.

Najteže u zaseoku Vasilići

U najtežoj situaciji su meštani zaseoka Vasilići, na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac, koji su sa tri strane opkoljeni vodom, a u zaleđu su im visoke planine. Put koji vodi kroz vrleti uništen je izvlačenjem građe, pa su im brodić i skela leti najkraći, a zimi dok ne zaledi jezero, i jedini izlaz u svet.  Život u bespuću oterao je mlade, pa su u zaseoku ostali samo starci. I oni međutim poslednjih godina zimi idu sa ognjišta bliže deci i lekarima.

"I ja i supruga smo slabijeg zdravstvenog  stanja, pa se poslednjih 7-8 godina, krajem novembra, selimo na imanje u Kokinom Brodu, uz magistralu ka moru. Selimo i ovce, krave i svinje, ali smo jesenas tokom preseljenja pretpeli veliku štetu. Uginulo nam je tele, jer nije izdržalo četvoročasovnu vožnju u kamionu okolnim putem kroz planinu, a da je ispravna skela, transport jezerom bi trajao svega pola sata. Spremamo se da početkom aprila krenemo nazad u Vasiliće, ali kako ni sam ne znam. Planinski putevi su zavejani ili raskaljani, a preko jezera se sa stokom bez skele ne može", kaže meštanin Radojica Kurtić koji je sa svojih 67 leta najmlađi u zaseoku.

Izvalačenje čamca
"Otkine" se koji dinar zapregom: Izvlačenje čamaca u zimovnik

Prodaja prizvoda najčešća leti

Sir, kajmak, povrće, voće, jaja, rakiju i po koje jagnje, meštani prodaju najviše leti, kada ožive vikendice i kampovi na jezerskoj obali.                

"Zaradi se i po koji dinar zapregom, a ja sam jedan od retkih u kraju koji još uvek gaji volove. Vikendašima često treba doterati građevinski materijal kroz bespuća, ralicom produbiti kanal, privući drvo, a zovu u nadnicu i kada treba izvući čamce i barke iz vode na obalu u zimovnik. Da nije vikendaša, ne bi ni imalo posla, jer su u selima uglavnom staračka domaćinstva pa samo retki oru i seju", kaže meštanin Mika Čolović iz Ojkovice.


Tagovi

Zlatarsko jezero Skela Ivan Vasilić Debelja Radojica Kurtić Vasilići Mika Čolović Ojkovica Uvac Kokin Brod


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.