Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za žitarice
  • 07.03.2023. 15:00

Globalne zalihe žitarica su u padu

Globalne zalihe žitarica će pasti za 1,2 odsto u odnosu na njihov početni nivo te dosegnuti 844 milona tona, predviđa FAO.

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 240
  • 59
  • 0

U nedavno objavljenom izveštaju, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je očekivanja od svetske proizvodnje žitarica u 2022. Dakle, podaci se još uvek prikupljaju i analiziraju, a FAO predviđa proizvodnju veću za devet miliona tona te sada ukupna brojka iznosi 2.774 mil. t, što je i dalje 1,3 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći deo revizije naviše odnosi se na pirinač i manjoj meri na krupnozrne žitarice.

Zalihe smanjene

Prognoza za globalnu iskorišćenost u 2022/23. je skoro nepromenjena ovog meseca. Iznosi 2.780 miliona tona, što je pad od 0,6 odsto ispod nivoa prethodnog perioda. Predviđa se da će ukupna globalna iskorišćenost krupnozrnih žitarica pasti.

Kada je reč o pšenici, ona je revidirana naviše zbog potrošnje u stočnoj hrani. Ukupna prognoza korišćenja pšenice za 2022/23. je 779 miliona tona.

Predviđa se da će globalne zalihe pasti za 1,2 odsto u odnosu na njihov početni nivo, dostižući 844 mil. t. Biće podstaknuti očekivanim smanjenjem za krupnozrne žitarice i pirinač koje nadmašuju rast zaliha pšenice. Pojačan brazilski izvoz kukuruza je dodatno doveo do smanjenja zaliha za 3,2 mili. t za ovaj mesec.

Pšenica sa 306 mil. t u 2022/23. ostaje blizu prošlomesečne prognoze i ukazuje na porast od 4,1 odsto u odnosu na početni nivo. Najveći deo tog povećanja koncentrisan je u Kini i Rusiji, iznosi devet mil. t, odnosno dostigao je 194 mil. t.

Pad trgovanja  

Za svetsku trgovinu žitaricama u 2022./23. predviđa se pad za 1,8 odsto ispod nivoa 2021./22. na 473 miliona tona, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodnu prognozu. S očekivanih 223 mil. t, prognoza trgovine krupnozrnim žitaricama za 2022./23. (juli/juni) još uvek ukazuje na pad od 3,3 odsto u odnosu na nivo 2021./22., podstaknuta očekivanim padom globalne trgovine ječmom i sirkom, dok za kukuruz ostaje blizu nivoa iz 2021./22. 

Predviđa se da će međunarodna trgovina pirinčom u 2023. iznositi 53 mil. t, što je neznatna promena u odnosu na februar i 5,6 odsto slabije od vrhunca iz 2022. 

Za razliku od navedenih, svetska trgovina pšenicom u 2022./23. (juli/juni)) trebalo bi da poraste za 1,1 odsto u odnosu na nivo 2021./22.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Kukuruz Pšenica Predviđanja Trgovina Zalihe žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.