Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklažni centri
  • 19.12.2021. 10:00

Gde će u Srbiji biti izgrađeni regionalni centri za upravljanje otpadom?

Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, rekao je Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji.

Foto: Depositphotos/jonnysek
  • 438
  • 64
  • 0

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, najavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), za šta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD. Time su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ministarka je istakla da je Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da se još brže radi. Prema njenim rečima, benefiti ovakvih projekata su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije.

DRI: Potrebno unaprediti sistem odvojenog sakupljanja komunalnog otpada

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da EBRD podržava Srbiju da unapredi svoju ekološku infrastrukturu.

"Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima", rekao je Kolanđeli.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji i deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.


Tagovi

Upravljanje otpadom Ministarstvo zaštite životne sredine Mateo Kolanđeli Irena Vujović Pjer Košar Upravljanje otpadom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.