Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet stručnjaka
  • 29.05.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Gruža

Franci Štampar: Uzgajivači jabuka u Srbiji pravite lobije sa evropskim!

Profesor dr Franci Štampar, na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani, priznati je stručnjak za proizvodnju jabuka i odličan poznavalac prilika na svetskom tržištu ovog voća. Šta je on imao važno da poruči proizvođačima u Srbiji na ovogodišnjem Saboru voćara u Gruži?!

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 377
  • 15
  • 0

Profesor dr Franci Štampar, na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani, kaže da je briga o koži jabuke važna, jer na modernom tržištu cenu i potražnju određuje češće izgled od kvaliteta.

"Jabuka, kao i ljudi ima kožu", kaže profesor dr Franci Štampar, a kao što je poznato, žene više od muškaraca, brinu o izgledu kože, te u proizvodnji jabuka treba preuzeti deo tog iskustva.

Kozmetika kože jabuke!

Intenzivno se radi na kozmetici jabuke i to na više načina. "Najviše preventivno i to upotrebom glina. Ona je mleveni kvalitetni zeolit, u stvari čista zemlja. Potrebno je pet kilograma po hektaru po svakom tretmanu. Šta glina radi koži jabuke? Ona prekrije plod i kap vode kad padne, ona klizi po koži. Ako plod ostane mokar, koža jednostavno pukne i nastaje rana. Ona zaraste, ali ostane fleka. Iskustva iz novijeg tržišnog poslovanja nam govori da niko neće da kupi jabuku sa flekom. Sličan efekat zaštite ima sumpor, ali njega možemo upotrebiti najviše dva - tri puta, jer u kombinaciji sa nekim pesticidima on može da spali lišće, čak i kožu na plodu", rekao je prof. dr Franci Štampar na plantažama Gruže agrara, na čijem imanju je održan 3. Sabor voćara.

Održan Sabor voćara - fakultet u voćnjacima!

Štampar navodi da se najviše u lečenju kože ploda upotrebljavaju giberlini. "To su u stvari hormoni koje biljka sama stvara i njih upotrebljavamo u šest različitih termina. Počinjemo već kod zelenih pupova, da već tada vlažno vreme i niske temperature ne bi naštetili koži ploda. Drugi put početkom cvetanja, treći kod precvetavanja. Sve sorte tretiramo tri puta", dodaje prof. Štampar.

Pratiti situaciju u Rusiji, udruživati se sa Evropom

Što se tiče prilika i previđanja na svetskom tržištu jabuka Štampar navodi podatak da je u Rusiji ove godine posađeno oko 2.000 hektara novih zasada.

"Ali Rusija je velika zemlja i još uvek ima mnogo starih zasada, na hiljade i hiljade hektara. Ti zasadi će najpre propasti. U Rusiji se kao i svuda dešavaju klimatske promene, tako da će ova zemlja za nekoliko godina, možda 10, 20  ili 30 uvoziti jabuke, jer neće imati dovoljno svoje proizvodnje", kaže Štampar.

Skuplja prazna nego puna gajba!

Što se tiče proizvođača u Srbiji Štampar navodi da postoji disbalans u kvalitetu, jer postoje odgajivači koji su na lestvici od jedan do 10 na samom vrhu, ali značajan broj koji su pri dnu lestvice.

"Imate i najbolje proizvođače. Ali imate i one koji rade po inerciji, a ne po intenzivnim tehnologija koje omogućavaju pun rod svake godine. Mislim da se proizvođači u Srbiji moraju povezivati sa proizvođačima u Evropi i na taj način stvarati lobije, klubove, koji će prodavati jabuku. S druge strane preporučujem prilagođavanje novim sortama, da se prate trendovi i da se sadi ono što je zaista zadnje i novo, jer tada imate priliku da bar 14 dana budete sami na tržištu što omogućava i do 30 odsto veću cenu", kaže Štampar.


Tagovi

Franci Štampar Biotehnički fakultet Ljubljana Gruža agrar Savetovanje voćara Gajenje jabuke Zeolit Koža jabuke Izvoz u Rusiju


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta