Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komarci
  • 29.08.2020. 15:00
  • Florida

Florida u prirodu pušta 750.000 genetski modifikovanih komaraca

Nazvan još OX5034, modifikovan je tako da ubija samo žensku populaciju, a mužjaci preživljavaju više generacija i prenose izmenjene gene sledećim muškim potomcima.

Foto: JumpStory
  • 296
  • 14
  • 0

Plan za puštanje preko 750.000 genetski modifikovanih komaraca na Floridi 2021. i 2022. godine dobio je konačno odobrenje državnih i saveznih vlasti, uprkos velikim protivljenjima lokalnog stanovništva.

Glavni cilj ovog projekta je ustanoviti može li genetski modifikovani komarac biti uspešna alternativa prskanju insekticidima. Vrsta komarca Aedes Aegypti koja obitava na Floridi prenosi nekoliko smrtonosnih zaraznih bolesti kao ziku, denga groznicu, "chikungunyu" i žutu groznicu.

Modifikacijom komaraca do smanjenja zaraznih bolesti

Uprkos ogromnim naporima, prskanjima iz vazduha i kamiona učinci su bili jako loši. Vlasti Floride su se obratile za pomoć kompaniji "Oxitec" koja je razvila muškog komarca, programiranog da umre pre odrasle dobi, osim ako nije uzgajan u vodi koja je sadržavala antibiotik tetraciklin.

Testiran u Brazilu i Panami

Nazvan još OX5034, modifikovan je tako da ubija samo žensku populaciju, a mužjaci preživljavaju više generacija i prenose modifikovane gene sledećim muškim potomcima. Podsetimo, samo ženka komaraca sisa krv koja joj je potrebna za sazrevanje jajašaca. Mužjaci se hrane nektarom, pa stoga nisu prenosnici bolesti. 

Dosadni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

Kompanija je prvo 2012. godine razvila OX513A koji je bio testiran na Kajmanskim ostrvima, Panami i Brazilu, a "Oxitec" je zabeležio veliku stopu uspeha pri svakom izdanju. Na primer, ispitivanje u urbanom području Brazila smanjilo je Aedes aegypti za 95 odsto.

Takođe, Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) odobrila je i njihovo puštanje u okrug Haris u Teksasu, ali državne i savezne vlasti još uvek se premišljaju. 


Tagovi

Komarci Genetsko modifikovanje Aedes Aegypti Zika Ženke OX5034


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u