Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska vlada
  • 29.07.2015. 14:30

Finansiranje studije za sprečavanje poplava

U Vladi Srbije potpisan je ugovor za izradu Studije unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare, a koju finansira japanska vlada, kao deo šireg projekta, čija je ukupna vrednost 3,64 miliona dolara

  • 57
  • 1
  • 0

U Vladi Srbije potpisan je ugovor za izradu Studije unapređenja zaštite od voda u slivu reke Kolubare, a koju finansira japanska vlada, kao deo šireg projekta, čija je ukupna vrednost 3,64 miliona dolara.

Ugovor su potpisali stalna koordinatorka programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP Irena Vojačkova Solorano i direktor Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Milan Dimkić.

Studija bi trebalo da na osnovu iskustva iz 2014. godine odgovori na pitanje šta je potrebno uraditi kako bi se izbegle poplave u slivu reke Kolubare u budućnosti, odnosno kako bi se izbegla ili kontrolisala eventualna šteta ili gubici.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je novinarima da su štete u basenu reke Kolubare u katastrofalnim majskim poplavama prošle godine učestvovale sa 60 odsto u ukupnim štetama u Srbiji.

Japan - najveći bilateralni donator Srbije

Blagojević je precizirao da je ukupna šteta u Srbiji bila veća od 1,7 milijardi evra, a da je šteta u slivu reke Kolubare procenjena na 900 miliona do milijardu evra. Napomenuo je i da je izrada studije deo šireg projekta unapređenja otpornosti za odgovor na vanredne situacije koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Kancelarijom na čijem je čelu. On je istakao i da Japan ovom donacijom postaje najveći bilateralni donator Srbije posle poplava.

Ambasador Japana u Srbiji Juici Takahara istakao je da rekonstrukcija nakon poplava nije dovoljna već su potrebna dugoročna rešenja, dodajući da će ovaj projekat pomoći opštinama da izrade tehničku dokumentaciju za veće investicije potrebne za izgradnju kapaciteta za odbranu od poplava.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Zaštita od voda Japanska vlada Milan Dimkić Irena Vojačkova Solorano Poplave Marko Blagojević Bilateralni donator Japan UNPD Juici Takahara Investicije