Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt električni traktor
  • 15.11.2017. 18:15

Fendt e100 Vario - 100 električni traktor

Fendt e100 je prvi praktični traktor na baterije, koji se može koristiti u većini svakodnevnih poslova, a baterija se navodno može napuniti do 80 u samo 40 minuta!

Foto: screenshot/youtube.com
  • 3.765
  • 95
  • 0

Fendt e100 Vario prvi je praktični traktor na baterije, koji se može koristiti u većini svakodnevnih poslova bez potrebe da se puni više puta dnevno, bar tako tvrdi nemački proizvođač. Ovaj traktor osvojio je srebrnu medalju za inovacije na ovogodišnjem sajmu "Agritechnica" u Hanoveru.

E100 Vario je potpuno električni kompaktni traktor s izlaznom snagom od 50kW (oko 67KS).

Može da radi do pet neprekidnih sati pod "stvarnim" uslovima. Izvor energije je 650V litijum-jonska baterija kapaciteta oko 100kWh. Baterija se puni sa 400V i do 22kW putem spoljne utičnice CEE ili opcijom dodatnog punjenja. Uz CCS Type 2 utikač, baterija se navodno može napuniti do 80% u samo 40 minuta!

Srebrna medalja za inovacije na sajmu "Agritechnica"

Kontrola i sigurnost baterije

Iz "Fendt"-a kažu da je njihov e100 Vario kompatibilan sa konvencionalnim i električnim uređajima. Traktor ima dva AEF-kompatibilna električna interfejsa za električnu opremu. Baterija može osigurati kratkotrajni podsticaj do 150kW za takve uređaje.

Na raspolaganju je i standardni PTO priključak, kao i uobičajeni hidraulični dovod (pomoću daljinskog "spool" ventila) za priključke.

Izvor energije je 650V litijum-jonska baterija kapaciteta oko 100kWh

Obećana je "precizna kontrola" električnih pogona (koji postoje, ali su još relativno retki) zahvaljujući vlastitom električnom pogonskom sistemu traktora. Maksimalni obrtni moment za PTO dostupan je već u leru. Sigurnost, prema "Fendtu", "osigurana" je izolacionim dizajnom i kontinuiranim praćenjem elektronskog sistema. Regulisana električna toplotna pumpa obavlja zadatak klimatizacije kabine, kao i kontrolu temperature baterije i elektronike.

E100 Vario će izaći širom Evrope u 2018. godini u ograničenom broju.

Upravljanje energijom, uključujući informacije o bateriji u traktoru, može se pratiti putem pametnog telefona. Funkcije kao što su prethodno zagrejavanje zimi ili klimatizacija u letnjim mesecima mogu se unapred kontrolisati, kada je traktor priključen na električnu mrežu.

Koje su ključne prednosti takvog traktora?

Radovi na održavanju i troškovi se smanjuju, kažu iz "Fendt"-a. Potrošni materijal kao što su ulje motora, filtri, "AdBlue" i dizel su stvar prošlosti. E100 Vario je takođe vrlo tih.

U videu pogledajte kako izgleda Fendt e100 Vario električni traktor!

Izvor: fendt.com, press release, Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Fendt e100 Vario Agritehnica Baterija za traktor Traktor na baterije


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!