Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 02.09.2021. 18:00

FAO: Hrana poskupela za 30 odsto? Skočile cene ulja, šećera i žitarica

FAO izveštava da je u avgustu zabeležen rast cena osnovnih namirnica. Više su za 3,1 odsto u odnosu na jul i čak 31,1 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Nešto je i pojeftinilo.

Foto: Depositphotos/Lado2020
  • 120
  • 51
  • 0

Globalne cene hrane su u avgustu porasle za 3,1 odsto u odnosu na jul i 32,9 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). Prema njoj, rast su predvodile sve veće cene šećera, biljnih ulja i žitarica.

Što se tiče žitarica, one su u avgustu bile skuplje za 3,4 odsto u odnosu na mesec pre i čak 31,1 odsto od nivoa u avgustu 2021. godine. Prema ovoj agenciji, smanjenje očekivanja od žetve u nekoliko velikih zemalja izvoznica uzrokovala su rast svetske cene pšenice za 8,8 odsto u avgustu u odnosu na prethodni mesec te 43,5 odsto u odnosu na lanjski.

Zbog nižih izgleda za proizvodnju ječma u Kanadi i SAD-u te zbog poskupljenja pšenice povećala se i vrednost ječma za devet odsto od jula. On je u avgustu bio čak 35,6 odsto iznad prošlogodišnjeg nivoa. Nasuprot tome, cene kukuruza zabeležile su blagi pad od devet odsto.

Poboljšani izgledi za proizvodnju u Argentini, Evropskoj uniji i Ukrajini su premostili prognozirane slabije učinke u Brazilu i SAD-u. Međunarodne kotacije za sirak takođe su pale u avgustu za 2,5 odsto, iako su čak 43,3 odsto iznad istog razdoblja prošle godine. U međuvremenu su cene pirinča ostale na silaznoj putanji.

Ulje i šećer skuplji, a svinjetina i mleko jeftiniji

Biljna ulja skuplja su za 6,3 odsto u odnosu na jul. Kao glavne razloge FAO navodi više cene palminog, ulja uljane repice kao i suncokretovog. Tako su se prošlog meseca međunarodne kotacije palminog ulja vratile na nedavne istorijske vrhunce uveliko potkrepljene smanjenjem zaliha u Maleziji. U međuvremenu su vrednosti ulja uljane repice dobile podršku čvrste potražnje u Evropskoj uniji, a slično je i sa suncokretovim.

Mleko je pojeftinilo u odnosu na jul, ali je i dalje 13,6 odsto skuplje od prošlogodišnjeg. Međutim, sir košta više i to zbog povećane potražnje i smanjenog snabdevanja u Evropi. I maslac ima višu cenu zbog velike uvozne potražnje iz istočne Azije, navodi FAO.

Što se tiče mesa, ono je 22 odsto skuplje u odnosu na avgust 2020. godine. Poskupelo je goveđe i ovčje zbog velike potražnje u Kini i ograničenim zalihama životinja za klanje u Okeaniji. Skuplja je i živinu za koju postoji potražnja iz istočne Azije i Bliskog istoka, ali i problema u velikim zemljama izvoznicama zbog nedostatka radne snage. Nasuprot tome, svinjetina je jeftinija zbog slabije kupovine Kine i potražnje u Evropi usred blagog povećanja ponude svinja spremnih za klanje.

Šećer je u avgustu skuplji za 9,6 odsto u odnosu na jul, a to označava peto uzastopno povećanje cena i najviši nivo još od februara 2017. godine. Rast je prema FAO-u podstaknut zabrinutošću zbog oštećenja useva od mraza u Brazilu, inače najvećem svetskom izvozniku ove namirnice kojem je probleme stvorila i dugotrajna suša. Veća mesečna povećanja sprečena su padom cene sirove nafte i slabljenjem brazilskog reala u odnosu na američki dolar. Dobri izgledi za proizvodnju u Indiji i Evropskoj uniji takođe su doprineli ograničenju pritiska na poskupljenje. 


Tagovi

FAO Indeks cena Cene hrane Prehrambeni proizvodi Poskupljenje Cena mesa Cena ulja Cena žitarica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]