Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri osumnjičena
  • 09.06.2022. 13:30
  • Tomislavgrad

Falsifikovali račune da dođu do podsticaja - hapšenja u BiH

Dve osobe osumnjičene da su prilagale falsifikovane račune, a jedna da je nabavljala krivotvorene fakture. Prouzrokovana šteta po budžet FBiH veća od 128.000 KM (7,6 miliona dinara).

Foto: Depositphotos/Monartfoto
  • 82
  • 12
  • 0

Dve osobe iz Tomislavgrada, na severozapadau Hercegovine i jedna iz Kupresa u jugozapadnoj Bosni, uhapšene su u policijskoj akciji "Faktura", zbog sumnje na obmanu prilikom dobijanja kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Postupajući po naredbi Opštinskog suda u Livnu, službenici Federalne uprave policije su uhapsili J.B. (48) i I.B. (50) iz Tomislavgrada. Nadležni su pretresli pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni pa su privremeno oduzeli predmete i dokumentaciju koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim delima. Oni se sumnjiče da su u određenom vremenskom razdoblju uz svoje zahteve za ostvarivanje prava na dobijanje podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po budžet FBiH u iznosu većem od 128.000 KM (7,6 miliona dinara).

U okviru iste akcije pretresana je imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž.D. (64) iz Kupresa. On se sumnjiči da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljao krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahteve za podsticaje.

Odbijeni zahtevi

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kaže kako im je putem kantonalnog ministarstva dostavljeno 139 zahteva za novčanu podršku proizvodnji pšenice sa područja Kantona 10, nakon čega su zatražili od resornog kantonalnog ministarstva proveru dostavljenih računa kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon izvršenih provera računa odbijeno je 85 zahteva, a 54 su ponovo dostavili kao blagovremene, osnovane i potpune. Međutim, kako niži nivo nije izvršio tražene provjere svih računa, FMPVŠ je zatražilo od Federalne uprave za inspekcijske poslove dodatnu kontrolu i nadzor.

"Inače, od ukupno primljenih 284 zahteva u biljnoj proizvodnji u 2020. godini sa područja ovog kantona 102 zahteva su odbijena čime je sprečena zloupotreba budžetskih sredstava u iznosu od 548 hiljada KM (32,8 miliona dinara)", saopšteno je.

Za sve utvrđene nepravilnosti Federalno ministarstvo u ovom mandatu donelo je 211 rešenja o povraćaju sredstava i 121 rešenje o zabrani apliciranja, a izvršen je povraćaj sredstava u budžet FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM. Stoga će, ističu, i u narednom periodu nastaviti dodatne kontrole sa ciljem sprečavanja zloupotreba.


Tagovi

Hapšenje Policija Poljoprivreda Poljoprivrednici Podsticaji Falsifikovani računi


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.