Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći traktor
  • 16.05.2022. 14:00

Fabrika Majevica pokreće proizvodnju traktora u Republici Srpskoj

Traktor ima 90 KS i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na točkovima. U subotu je promovisano i sedam novih priključaka za poljoprivredne mašine.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.258
  • 414
  • 1

Fabrika Majevica iz Bačke Palanke uskoro bi trebalo da pokrene proizvodnju traktora i poljoprivrednih priključaka u Bosni i Hercegovini. Pogon će, najverovatnije, biti otvoren u Zvorniku, a u narednim nedeljama se očekuje potpisivanje ugovora.

Potvrdio je ovo ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević tokom prezentacije prvog domaćeg traktora proizvedenog u pogonima ove kompanije.

Traktor od 90 KS 

Traktor koji je proizvela Majevica ima 90 konjskih snaga i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na točkovima, namenjen je za mala i srednja gazdinstva, za sve agrotehničke mere.

Nedavno je za Agroklub direktor Majevica Servisa Radovan Komad pojasnio da njihov traktor ima Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred izvod za kardan, klimu, reverzer.

Univerzalni srpski traktor iz Bačke Palanke uskoro dostupan na tržištu

"Delove nabavljamo iz Italije, Engleske i Nemačke, a učešće domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 odsto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od 50 odsto vrednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porekla", rekao je Komad.

Podmiriti domaće zahteve

U subotu je promovisano i sedam novih priključaka za poljoprivredne mašine. Ministar prometa BiH Vojin Mitrović rekao je Srni da ova fabrika namerava da napravi širu lepezu traktora kako bi se mogli podmiriti zahtevi poljoprivrednih proizvođača.

On je potvrdio da je bilo razgovora između Vlade RS i direktora "Majevice" za obezbeđenje prostora, odnosno jednog pogona u Zvorniku gde bi se odvijala proizvodnja i montaža priključnih uređaja.

"To će sigurno doprineti da u Republici Srpskoj imamo domaći proizvod koji će podmiriti potrebe kako površinske obrade tako i zaštite samih poljoprivrednih kultura", ističe Mitrović.

Još u februaru, kada su se mašine tek sklapale, bilo je 10 narudžbi, a prva serija broji 100 komada. 


Tagovi

Traktor Majevica Bačka Palanka Zvornik Vojin Mitrović Radovan Komad Vjekoslav Petričević


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.