Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni pakt
  • 04.01.2022. 14:00

Evropska komisija predstavila inicijativu Ruralni pakt - šta ona donosi?

Cilj inicijative je pomoći, identifikovati sredstva za poboljšanje kvaliteta života kao i postići uravnotežen teritorijalni razvoj i stimulisati ekonomski rast u ruralnim područjima.

Foto: Depositphoto/Tunedin61
  • 84
  • 12
  • 0

Evropska komisija je pokrenula inicijativu Ruralni pakt koja je najavljena u dugoročnoj viziji za ruralna područja Evropske unije. Ona ima za cilj da mobiliše javne vlasti i učesnike kako bi delovali u skladu sa potrebama i zahtevima tih područja i zajednica.

Tako će stvoriti zajednički okvir za saradnju i angažovanje na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou Unije. Ova je inicijativa prvi put predstavljena u junu 2021. godine. Kako je navedeno na službenoj internet stranici Evropske unije otvoren poziv da se pridruže diskusiji o Ruralnom paktu su članicama uputili potpredsednica Dubravka Šuica, poverenici Januš Vojčehovski kao i Elisa Ferejra. Oni su pak naveli da se pozivaju svi zainteresovani da iskažu svoju privrženost ciljevima i vizije te da aktivno učestvuju u razvoju i implementaciji.

Dugoročna vizija je na osnovu konsultacije sa građanima i ruralnim učesnicima identifikovala hitne izazove i istakla neke najperspektivnije mogućnosti koje su dostupne svima kako bi ruralna područja postala jača, povezanija, otpornija i prosperitetnija.

U ruralnim područjima EU živi 137 miliona ljudi, što predstavlja skoro 30 odsto njenog stanovništva i preko 80 odsto teritorija. Poslednjih decenija i ova područja su zahvatile brojne promene, problemi i izazovi. Zbog toga je cilj pomoći ovim područjima, identifikovati sredstva za poboljšanje kvaliteta života, postigne uravnotežen teritorijalni razvoj i stimuliše ekonomski rast.

Konferencija u junu 2022.

U periodu između decembra 2021. i juna 2022. moguće se pridružiti zajednici Ruralnog pakta i podeliti ideje i razmišljanja o njegovoj implementaciji i razvoju.

Takođe, planirana je konferencija na visokom nivou Ruralnog pakta u junu 2022. i ona će biti prilika za okupljanje svih aktera, odlučivanje kako će se odvijati komunikacija vlasti i zainteresovanih strana, dele ideje i definišu aktivnosti koje će se realizovati.

EU ruralni akcioni plan obuhvata nekoliko ciljeva koji svedoče o posvećenosti ruralnim zajednicama, a koji će podsticati teritorijalnu koheziju i stvoriti nove mogućnosti za privlačenje inovativnih preduzeća, osigurati pristup kvalitetnim poslovima, promovisanje novih i poboljšanih veština, osiguranje bolje infrastrukture i usluga, kao i isticanje uloge održive poljoprivrede i raznovrsnih ekonomskih aktivnosti.

Tu su i stvaranje inovativnog ekosistema, jačanje održivih transportnih veza i digitalizacije, povećanje ekološke, klimatske i socijalne otpornosti i podrška ekonomskoj diverzifikaciji.


Tagovi

Ruralni pakt Konferencija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D