Strandžhanski med karakteristične je tamno braon boje i proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske.
Evropska komisija odobrila je bugarsku prijavu za registraciju Strandžhanskog meda, kod registra zaštićenih oznaka porekla.
Trenutno naše komšije imaju sedam registracija na nivou EU - pet garantovanih tradicionalnih specijaliteta i dve zaštićene geografske oznake.
Strandžhanski med pridružiće se tako listi od preko 1.445 zaštićenih imena. Kompletnu listu možete naći u DOOR-u.
Ovaj med karakteristične je tamno braon boje, proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske. Masiv Strandža deo je pan - evropske mreže zaštićenih područja, Natura 2000 i ima relativno visoku vlažnost vazduha i umerene temperature zbog blizine velikih vodenih površina.
Takvi uslovi dovode do jedinstvene kombinacije biljaka koje se odražavaju u ovom bugarskom medu.
Med se tu sakuplja tokom juna, jula i avgusta. Što ima uticaja na intenzitet boje kao i na blagu kiselost, kao i gorčinu ukusa.
Pčelarstvo je oduvek bila deo aktivnosti regiona Strandže. Tamo je to sastavni deo života, o čemu svedoče pčele i tragovi u panjevima koji datiraju od kraja 19. veka pa do danas.
Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Fil Hogan i komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Maria Gabrijel, predali su u Briselu zvaničnu potvrdu o registraciji bugarskog meda, Manolu Todorovu, predsedniku Udruženja "Strandžanski manov med" i Elki Bojilovoj, šefu Odeljenja "Šeme kvaliteta“ u Ministarstvu poljoprivrede.
Prema šemama kvaliteta EU, zaštićena oznaka porekla štiti naziv proizvoda koji se proizvodi, prerađuje i priprema u određenom geografskom području i njegove karakteristike u suštini posledica su određenog geografskog okruženja.
Tagovi
Autor