Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski zeleni plan
  • 13.12.2019. 18:00
  • Brisel

Evropa će do 2050. postati prvi klimatski neutralni kontinent?

Evropski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Evropa postati prvi klimatski neutralan kontinent i kako podstaći privredu, poboljšati zdravlje i kvalitet života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti

Foto: Pixabay/ThiloBecker
  • 215
  • 9
  • 0

Evropska komisija je u sredu, 11. decembra predstavila evropski zeleni plan - strategiju za postizanje održivosti privrede EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i moguće tranzicije.

Predsednica Ursula von der Lin izjavila je: "Evropski zeleni plan naša je nova strategija rasta koja daje više nego što oduzima. U planu je opisano kako ćemo transformisati naš način života i rada, kao i proizvodnje i potrošnje kako bismo zdravije živeli i inovativnije radili. Svi možemo da učestvujemo u tranziciji i da imamo koristi od mogućnosti koje ona donosi. Ako krenemo prvi i delujemo brzo, pomoći ćemo našoj privredi da bude svetski predvodnik. Odlučno smo naumili u tome da uspemo zbog naše planete i celokupnog života na njoj, zbog evropske prirodne baštine i biološke raznolikosti, zbog naših šuma i naših mora. Kad ostatku sveta pokažemo da je moguće biti održiv i konkurentan, moći ćemo da uverimo druge zemlje da slede naš primer."

Proživljavamo klimatsku i ekološku krizu

Izvršni podpredsednik Frans Timermans dodao je: "Proživljavamo klimatsku i ekološku krizu. Evropski zeleni plan prilika je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših građana kroz transformaciju našeg privrednog modela. Razradili smo plan kako da smanjimo emisije, da poboljšamo stanje prirodne sredine, da zaštitimo divlje životinje, stvorimo nove privredne mogućnosti i da poboljšamo kvalitet života naših građana. U tome svi imamo važnu ulogu. Ova trasnformacija obuhvataće sve industrije i sve zemlje. Pri tom, naša je odgovornost da osiguramo da ona bude pravedna tranzicija i da u sprovođenju evropskog zelenog plana niko ne bude zanemaren."

Evropski zeleni plan prilika je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših građana kroz transformaciju našeg privrednog modela.

Evropski zeleni plan sadrži okvirni plan sa merama za unapređenje efikasnog iskorišćavanja resursa prelaskom na čistu cirkularnu privredu i za zaustavljanje klimatskih promena, obnovu biološke raznolikosti i smanjenje onečišćavanja. U njemu se navode potrebna ulaganja i dostupni finansijski alati i objašnjava kako osigurati pravednu i uključivu tranziciju.

Evropski zeleni plan obuhvata sve privredne sektore, a posebno promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada, kao i industrije poput proizvodnje čelika, cementa, tekstila i hemikalija.

Predstavljanje prvog "evropskog propisa o klimi"

Kako bi se politička ambicija da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050., ugradila u zakonodavstvo, Komisija će u roku od 100 dana predstaviti prvi "evropski propis o klimi". Kako bi ostvarila svoje ambicije u pogledu klime i okoline, biće predstavljena i strategija o biološkoj raznolikosti do 2030., nova industrijska strategija i akcioni plan za cirkularnu privredu, strategija "od polja do stola" za održivu proizvodnju hrane i predlozi za Evropu bez onečišćenja. Odmah će započeti i rad na povećanju evropskih ciljeva smanjenja emisija do 2030., što će definisati bolji položaj za ostvarenje cilja zacrtanog za 2050.

Evropski zeleni plan obuhvata sve privredne sektore, a posebno saobraćaj, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada kao i industrije.

Za postizanje ciljeva evropskog zelenog plana biće potrebna znatna ulaganja. Za postizanje trenutnih ciljeva u području klime i energije do 2030., biće potrebna dodatna godišnja ulaganja u iznosu od 260 milijardi evra, odnosno oko 1,5% BDP-a iz 2018. Za ta ulaganja biće potrebna mobilizacija javnog i privatnog sektora. Komisija će početkom 2020. predstaviti Plan ulaganja za održivu Evropu kako bi pomogla da se osiguraju dovoljna sredstva za ulaganja. Najmanje 25 % dugoročnog proračuna EU-a trebalo bi da bude namenjeno za borbu protiv klimatskih promena, a Evropska investiciona banka, Evropska banka za klimu, pružiće dodatnu podršku. Kako bi privatni sektor doprineo finansiranju zelene tranzicije, Komisija će 2020. predstaviti strategiju zelenog finansiranja.

EU nastavlja da jača svoju zelenu diplomatiju

Komisija će u martu 2020. pokrenuti "sporazum o klimi" kako bi građani mogli aktivno učestvovati u osmišljavanju novih mera, razmeni informacija, pokretanju lokalnih aktivnosti i predstavljanju rešenja koja mogu da se primene i negde drugo.

Globalni izazovi klimatskih promena i uništavanja okoline zahtevaju globalni odgovor. EU i dalje nastavlja da unapređuje svoje ekološke ciljeve i standarde, u okviru UN-ovih konvencija o biološkoj raznolikosti i o klimi, ali i jača svoju zelenu diplomatiju. Sastanci grupa G7 i G20, međunarodne konvencije i bilateralni odnosi biće prilika da se i drugi podstaknu na pojačane napore u tom području. Zatim, EU će koristiti svoju trgovinsku politiku za obezbeđivanje održivosti i gradiće partnerstva sa svojim susedima na Balkanu i u Africi kako bi im pomogao u tranziciji.


Tagovi

Evropski zeleni plan Očuvanje okoline Klimatski neutralni kontinent Gasovi staklene bašte Cirkularna privreda


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!