Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 06.04.2022. 17:00

EU zatvara svoje luke i puteve za Rusiju i Belorusiju? Ukrajina želi da poveća izvoz

Stižu nove sankcije Rusiji i Belorusiji, a pomaže izvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Depositphotos/soleg
  • 532
  • 112
  • 0

Ove nedelje EU će službeno objaviti nove sankcije kojima će se zabraniti ulazak ruskog i beloruskog prevoza u luke i puteve EU, navodi apk-inform

Kako pišu, EU će zabraniti plovilima u ruskom vlasništvu i onima kojima upravlja Rusija ulazak u luke zemalja EU. Takođe, ruski i beloruski prevoznici ima će zabranu pristupa saobraćajnom sistemu EU.

Osim toga, londonski Lloyd koji okuplja osiguravajuća društva u pomorskom prometu dodao je sve ruske vode na popis rizičnih zona.

"Suva luka" za ukrajinske proizvode

S druge strane, Poljska radi na izgradnji "suve luke" na granici sa Ukrajinom kako bi povećala kapacitete za izvoz njihovih poljoprivrednih proizvoda, posebno u treće zemlje, rekao je poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik tokom jučerašnjeg (5. aprila) onlajn sastanka sa ukrajinskim ministrom Majkolom Solskijem

Razgovarali su o organizaciji snabdevanja ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima na tradicionalnim tržištima, kao i o alternativnim tranzitnim rutama kroz teritoriju EU, objavljeno je na fejsbuk stranici resornog ministarstva. 

Dakle, u toj zemlji usred blokade morskih luka pokušavaju da povećaju izvoz poljoprivrednih proizvoda na 1,5 miliona tona mesečno, izjavio je Taras Visotski, prvi zamenik ministra agrarne politike.

Luke Odesa i Mikolajiv zatvorene 

"Ukrajina je bila među TOP-5 izvoznika poslednjih godina. Čak 90 odsto izvoza išlo je kroz luke Odesa i Mikolajiv. One su blokirane više od mesec dana", podsetio je Visotski otkrivši da je u februaru izvoz poljoprivrednih proizvoda željeznicom iznosio je 150 hiljada tona kao i 300 hiljada tona u martu.

"Potencijalno može da dosegne 1,5 miliona tona. Radimo na tome da iskoristimo sav svoj potencijal", naglasio je dodavši da je šest ukrajinskih skladišta žitarica uništeno od početka ruske invazije.

"S gledišta ukupne potrošnje, gubici nisu kritični. Imamo dovoljno hrane na zalihama, imamo više hrane nego što nam je potrebno za godišnju domaću potrošnju. Istovremeno, poljoprivrednicima je potreban novac za prolećnu setvu. Moramo prodati svoj useve da bismo hranili životinje i održali rad sektora", zaključio je.


Tagovi

Sankcije Rusiji Zabrana prometa Suva luka Sakcije Belorusiji


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.