Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 04.03.2022. 15:00

EU uvodi potpunu zabranu uvoza ključnog đubriva iz Belorusije

EU u velikoj meri oskudeva potašom, sa samo šest odsto udela u svetskoj proizvodnji ove sirovine. Njen uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 miliona tona, a udeo uvezene iznosio je 85 odsto ukupne potrošnje.

Foto: Depositphotos/singkham
  • 844
  • 152
  • 0

EU je zabranila sav uvoz potaše iz Belorusije, važnog đubriva koje je u velikoj meri deficitarno u Evropi, a ta zemlja njen veliki izvoznik kao i sirovina za tu proizvodnju. Ovakav potez je dodatni pritisak na poljoprivredni sektor koji se već bori sa povećanjem cena inputa.

Poslanici EU su 2. marta odobrili novi paket sankcija usmerenih ka Belorusiji zbog podrške Rusiji u njenom vojnom napadu na Ukrajinu, navodi Euractiv.

Restriktivne mere zabrane uvoza potaše (kalijum hlorida) iz Belorusije su uvedene još u junu, posle prinudnog sletanja aviona Ryanair-a u Minsku i zatvaranja opozicionog aktiviste Romana Protaseviča.

Zvaničnici EU su naveli da značajno proširuju postojeće zabrane uvoza.

"Procjenjuje se da će mere usvojene u junu isključiti iz trgovine EU otprilike 20 odsto potaše iskopane u Belorusiji. Sada je to 100 odsto svih kalijum hlorida, koji podležu ograničenjima uvoza", rečeno je.

Mere su išle u pravcu da se u junu pristupi postepeno, što je tipičan pristup za sankcije EU jer blok preferira da ostavi određenu marginu kako bi mogao da reaguje ako se situacija pogorša.

"Postojala je politička odluka u to vreme samo da se ciljaju određene vrste potaše. Sada smo ih spremni sve zabraniti”, dodao je zvaničnik EU.

Kratak period prilagođavanja

Za evropske proizvođače đubriva ostavljen je kratak period prilagođavanja od tri meseca. U ovom vremenskom roku omogućava im se da ispune postojeće ugovore potpisane pre usvajanja zabrane, jer posle toga više neće biti moguće trgovati.

Najveći evropski proizvođač u tom sektoru, Yara, je već u januaru najavila obustavu kupovine iz Belorusije.

Yara morala da obustavi kupovinu sirovine za đubrivo iz Belorusije

Ostale glavne komponente đubriva; azot i fosfati nisu uključeni u sankcionu listu, ali je junski paket već zabranio određene mešavine poput mineralnih hemijskih đubriva koje sadrže sva tri minerala, kao i mešavine koje sadrže samo fosfor i kalijum.

Očekuje se rast cena

Evropska unija u velikoj meri oskudijeva potašom, sa samo šest odsto udela u svetskoj proizvodnji ove sirovine. Njen uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 miliona tona, a udeo uvezene iznosio je 85 odsto ukupne potrošnje EU, prema podacima koje je pružilo udruženje EU FertilizersEurope.

Udruženje poljoprivrednika COPA COGECA saopštilo je da je u ovoj fazi teško imati precizne informacije o potencijalnom uticaju zabrane na cene zbog strukture tržišta. Naveli su da očekuju rast cena i poremećaje na tržištu, jer je situacija napeta.

Kanada je drugi značajni izvoznik ove sirovine i đubriva, ali je uvoz iz ove zemlje preskup.

Januš Vojčehovski, evropski poverenik za poljoprivredu, je posle sastanka s ministrima poljoprivrede EU-27 izjavio da je drastična promena situacije, uključujući i sektor đubriva.

"Nema uvoza, niti mogućnosti za njega", rekao je i dodada su odlučili da se saopštenje objavi osmog marta.


Tagovi

Belorusija Sankcije Zabrana Uvoz đubriva Kalijum đubrivo Potaša


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.