Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vesti
  • 13.05.2022. 15:00

EU: Uredba o plodoredu bi mogla da bude ukinuta?

Nemački ministar Džem Uzdemir lobira kod Evropske komisije da odloži uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli da uzgajaju više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini.

Foto: Depositphotos/encrier
  • 290
  • 66
  • 0

Nova svetska situacija, čini se, menja mnoga pravila. Tako nemački ministar Džem Uzdemir lobira kod Evropske komisije da odloži novu uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli da uzgajaju više pšenice s obzirom na sukob u Ukrajini, navodi Euroactiv.

Prema novim propisima koji bi trebalo da se primenjuju od 2023. godine, poljoprivrednici ne bi smeli dve godine zaredom da uzgajaju isti glavni usev na istoj oranici. 

Ali, Uzdemir je zatražio da se primena novih propisa odloži za godinu dana i istakao da je njegov zahtev zasnovan na trenutno zategnutom globalnom tržištu žitarica.

"Zbog toga lobiram u Briselu da odloži novu šemu plodoreda kako bi naši proizvođači mogli da proizvedu više pšenice", rekao je i dodao je da bi takvo ograničenje onemogućilo jesenju setvu te žitarice na mnogim površinama.

Samodrživa, ali? 

Poljoprivrednici su uslovljeni poštovanjem Uredbe o plodoredu, poznatijom kao GAEC 7 standard. Ova pravila dozvoljavaju proizvođačima da primaju direktna plaćanja ZPP-a samo ako ispunjavaju set minimalnih zahteva.

Proizvodnja pšenice je jedna od strateških grana nemačke poljoprivrede. Ova zemlja nije zavisna od njenog uvoza i sama podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom. Istovremeno, važan je svetski izvoznik sa tržišnim udelom od pet odsto u 2020. godini.

Stoga ne čudi da je nemački ministar izjavio kako bi odgađanje olakšalo planiranje proizvodnje i setvu za domaće uzgajivače i implementaciju poljoprivrednih subvencija EU 2023. godine. 

Stižu kritike

Selija Nisens iz Evropskog biroa za životnu sredinu (EEB) je izjavila da je to pogrešan predlog, jer je poštovanje plodoreda od ključnog značaja za suzbijanje štetočina i zaštitu zemljišta. Smatra da bi zemljište i useve trebalo preusmeriti za proizvodnju hrane za ljude, a ne za bioenergiju ili stočnu hranu.

Proizvođači kukuruza su do sada najviše imali problema sa poštovanjem ovih pravila uzgoja. Inicijativu nemačkog ministra je podržalo Udruženje nemačkih poljoprivrednika (DBV). Predsednik udruženja Joakim Rukvid je rekao da žele da nastave proizvodnju pšenice u istom obimu.

"Sada očekujemo predloge Brisela i Berlina o tome kako rešiti prehrambenu krizu."


Tagovi

Evropska Komisija Evropska uredba Plodored Džem Uzdemir Odlaganje pravila


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.