Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU strategija
  • 20.10.2021. 15:00

EP podržao strategiju "Od njive do trpeze" - šta donosi poljoprivrednicima?

Zdravija hrana, podsicanje eko uzgoja, smanjenje upotrebe pesticida, promovisanje dobrobiti životinja - koja je uloga poljoprivrednika u strategiji "Od njive do trpeze" koju je usvojio Evropski parlament?

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 130
  • 20
  • 0

Strategija "Od njive do trpeze" dobila je zeleno svetlo Evropskog parlamenta na jučerašnjoj plenarnoj sednici. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana.

Predstavljeni su planovi za reformu prehrambenih sistema EU-a i zdraviju hranu, njenu veću sigurnost, pravednu zaradu za poljoprivrednike i smanjenje ekološkog otiska poljoprivrede.

Naglašeno je da je pritom važno ne narušavati dobrobit životinja kako bi se postigli ciljevi evropskog zelenog plana, među ostalim u pogledu klime, bioraznovrsnosti, nulte stope zagađenja i javnog zdravlja.

Zastupnici su istakli da treba povećati održivost u svim karikama lanca snabdevanja hranom i ponovili da svi, od poljoprivrednika do potrošača, u tome imaju ulogu, stoji u saopštenju sa sednice. Dodaje se i da, kako bi se omogućilo da poljoprivrednici dobiju pravedan udeo dobiti od održivo proizvedene hrane, zastupnici žele da Komisija intenzivnije radi na jačanju njihova položaja u lancu snabdevanja, među ostalim i prilagođavanjem pravila o tržišnom takmičenju.

Smanjenje upotrebe pesticida

Treba pak podsetiti da strategija predviđa do 2030. za 50 odsto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 odsto povećati površine pod organskim uzgojem u EU.

To podrazumeva poboljšanje postupka odobravanja pesticida i bolje praćenje njegovog sprovođenja kako bi se zaštitili oprašivači i bioraznovrsnost. Plan je postaviti i obavezujuće ciljeve za smanjenje njihove upotrebe, a države članice trebalo bi da ih sprovedu kroz svoje strateške planove u okviru ZPP-a. 

Kada je reč o dobrobiti životinja, zaključeno je kako su za bolje panevropsko usklađivanje potrebni zajednički, naučno utemeljeni pokazatelji te da treba oceniti da li je potrebno izmeniti postojeće propise EU-a. 

To se odnosi na postupno ukidanje upotrebe kaveza u njihovu uzgoju, ali i na zabranu uvoza proizvoda životinjskog porekla iz trećih zemalja čiji standardi nisu usklađeni sa standardima Unije. 

Zdravija hrana

Velike promene očekuju proizvođače, trgovce i kupce kada je u pitanju označavanje hrane. Strategija predviđa izmene evropskih propisa po pitanju označavanja porekla, sadržaja, hranjivosti, metoda proizvodnje, oglašavanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda. Ovime se planira rešenje problema prekomerne konzumacije mesa i prerađene hrane s visokim udelom soli, šećera i masnoća, među ostalim određivanjem najviših preporučenih količina unosa. 

Na moguće probleme u poljoprivredi upozorio je Herbert Dorfman, ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj:

"Poljoprivrednici i potrošači moraju zajednički da preuzmu odgovornost za održiviju poljoprivredu. Naši poljoprivrednici već su se iskazali, pa kad od njih s pravom zatražimo da dodatno smanje upotrebu pesticida, đubriva i antibiotika, moramo im pomoći kako se proizvodnja ne bi jednostavno preselila izvan Unije", upozorio je dodajući da obezbeđivanje dostupnosti hrane po razumnim cenama mora da ostane prioritet.


Tagovi

Strategija Od njive do trpeze Evropski parlament Zdravija hrana Dobrobit životinja Herbert Dorfmann Pesticidi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃