Zdravija hrana, podsicanje eko uzgoja, smanjenje upotrebe pesticida, promovisanje dobrobiti životinja - koja je uloga poljoprivrednika u strategiji "Od njive do trpeze" koju je usvojio Evropski parlament?
Strategija "Od njive do trpeze" dobila je zeleno svetlo Evropskog parlamenta na jučerašnjoj plenarnoj sednici. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana.
Predstavljeni su planovi za reformu prehrambenih sistema EU-a i zdraviju hranu, njenu veću sigurnost, pravednu zaradu za poljoprivrednike i smanjenje ekološkog otiska poljoprivrede.
Naglašeno je da je pritom važno ne narušavati dobrobit životinja kako bi se postigli ciljevi evropskog zelenog plana, među ostalim u pogledu klime, bioraznovrsnosti, nulte stope zagađenja i javnog zdravlja.
Zastupnici su istakli da treba povećati održivost u svim karikama lanca snabdevanja hranom i ponovili da svi, od poljoprivrednika do potrošača, u tome imaju ulogu, stoji u saopštenju sa sednice. Dodaje se i da, kako bi se omogućilo da poljoprivrednici dobiju pravedan udeo dobiti od održivo proizvedene hrane, zastupnici žele da Komisija intenzivnije radi na jačanju njihova položaja u lancu snabdevanja, među ostalim i prilagođavanjem pravila o tržišnom takmičenju.
Treba pak podsetiti da strategija predviđa do 2030. za 50 odsto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 odsto povećati površine pod organskim uzgojem u EU.
To podrazumeva poboljšanje postupka odobravanja pesticida i bolje praćenje njegovog sprovođenja kako bi se zaštitili oprašivači i bioraznovrsnost. Plan je postaviti i obavezujuće ciljeve za smanjenje njihove upotrebe, a države članice trebalo bi da ih sprovedu kroz svoje strateške planove u okviru ZPP-a.
Kada je reč o dobrobiti životinja, zaključeno je kako su za bolje panevropsko usklađivanje potrebni zajednički, naučno utemeljeni pokazatelji te da treba oceniti da li je potrebno izmeniti postojeće propise EU-a.
To se odnosi na postupno ukidanje upotrebe kaveza u njihovu uzgoju, ali i na zabranu uvoza proizvoda životinjskog porekla iz trećih zemalja čiji standardi nisu usklađeni sa standardima Unije.
Velike promene očekuju proizvođače, trgovce i kupce kada je u pitanju označavanje hrane. Strategija predviđa izmene evropskih propisa po pitanju označavanja porekla, sadržaja, hranjivosti, metoda proizvodnje, oglašavanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda. Ovime se planira rešenje problema prekomerne konzumacije mesa i prerađene hrane s visokim udelom soli, šećera i masnoća, među ostalim određivanjem najviših preporučenih količina unosa.
Na moguće probleme u poljoprivredi upozorio je Herbert Dorfman, ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj:
"Poljoprivrednici i potrošači moraju zajednički da preuzmu odgovornost za održiviju poljoprivredu. Naši poljoprivrednici već su se iskazali, pa kad od njih s pravom zatražimo da dodatno smanje upotrebu pesticida, đubriva i antibiotika, moramo im pomoći kako se proizvodnja ne bi jednostavno preselila izvan Unije", upozorio je dodajući da obezbeđivanje dostupnosti hrane po razumnim cenama mora da ostane prioritet.
Tagovi
Autorka