Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpisivanje Memoranduma
  • 17.08.2017. 14:00

Elektronski sistem za prijavljivanje sezonaca

Potpisani Memorandum o sprovođenju projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika" trebalo bi da omogući prijavljivanje od 80.000 do 100.000 radnika.

Foto: Vlada Srbije
  • 1.077
  • 51
  • 0

Potpisivanje Memoranduma o sprovođenju projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika" omogućiće uspostavljanje elektronskog sistema za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi kao i suzbijanje sive ekonomije u zemlji.

Potpisnici su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačke razvojne agencije (GIZ).

Očekuje se prijava do 100.000 ljudi

Nedimović je rekao da se, usled birokratskih prepreka, najveći deo poslova u poljoprivredi obavlja u crnoj zoni. Očekuje da će se uspostavljanjem elektronskog upisivanja radnika na terenu u sistem, uključiti između 80 i 100 hiljada ljudi.

"Verujem da će se naredne godine povećati broj registrovanih zaposlenih, koji će imati penzijsko i invalidsko osiguranje. Korist će imati država, budući da će imati jasno evidentirana lica, osiguraće se poreski prihodi, a i poslodavci će imati korist i biće zaštićeni", istakao je ministar.

Najavio je i mobilnu aplikaciju za prijavu radnika, kojom će se ovaj proces obavljati trenutno.

Za razvoj projekta izdvojeno je 400.000 evra. Porezi i doprinosi će biti smanjeni za 30% za one poslodavce koji angažuju sezonce, penzionere i mlade starosti između 15 i 18 godina i prijave ih elektronskim putem.

65% radnika u poljoprivredi bez prijave

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da su iskustva preuzeta od Mađarske, koja je na ovaj način značajno smanjila broj nezaposlenih i rad u sivoj zoni.

"Čak 65 odsto naših građana, koji rade sezonske poslove u poljoprivredi,u poslednjem kvartalu prošle godine, radilo je bez prijave", rekao je Đorđević.

Foto: Vlada Srbije


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Zoran Đorđević Branislav Nedimović Prijava radnika Sezonski rad Memorandum Poljoprivreda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.