Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledeni talas
  • 21.02.2021. 07:30

Ekstremna hladnoća: Umire im stoka, a mleko moraju da bacaju

Hladnoća u Teksasu stvorila je brojne probleme poljoprivrednicima. Zatvorena su postrojenja za preradu mleka, stoka umire od smrzavanja, nema struje ni vode, a lede se voda i hrana za životinje.

Foto: Depositphotos/gjohnstonphoto
  • 2.469
  • 247
  • 0

Ledeni talas koji je zahvatio Teksas (SAD) stvorio je brojne probleme američkim poljoprivrednicima. Prisilna zatvaranja postrojenja za preradu mleka i proizvodnju stočne hrane omele su državne lance snabdevanja. Stočari strahuju za svoju stoku koja se smrzava i čine sve kako bi je održali u životu. Ali, kako piše reuters, zbog niskih temperatura neke su ipak uginule, a uništeni su i usevi na poljima.

Uzgajivači provode sate i sate razbijajući led u rezervoarima vode kako bi životinje imale šta da piju. Ledeni uslovi pretvorili su dizelsko gorivo u "gel" koji je gotovo nemoguće koristiti, pa su prisiljeni malim pick-up vozilima na benzin da prevoze seno.

"Nekoliko krava i ovaca mi je uginulo odmah nakon telenja jer su posebno osetljive na hladnoću zbog izlučevina iz maternice", kazala je poljoprivrednica Kejlin Isabel. Dodaje da je njena svekrva jedno jagnje odnela u kuću kako bi ga ugrejala i spasila.

"Hladnoća će uništiti i zob koju sam posejala za ispašu mladih životinja", govori dodavši da će radi toga biti prisiljena da ih proda pre nego što je očekivala, što će uticati na njenu zaradu.

Dodatno, američka gazdinstva suočavaju se i s visokim cenama stočne hrane zbog porasta cena kukuruza i soje.

Inače, kako piše foxbusiness, Teksas prema poslednjem popisu u decembru, broji oko 2,9 miliona goveda. Takođe, u toj saveznoj državi nalazi se jedno od najvećih farmi mlečnog govedarstva sa oko 613.000 muznih krava.

Mlekarski sektor u najvećem problemu

"Sanderson Farms Inc.", jedna od najvećih američkih kompanija za uzgoj živine, procenila je u utorak da je čak 200 od približno 1.900 živinarskih farmi u toj američkoj saveznoj državi ostalo bez struje, a kod njih desetak je došlo do pucanja ili smrzavanja vodovodnih cevi. Osim toga, pojedini proizvođači nisu mogli da isporuče robu zbog zaleđenih ulica. Teksaški poverenik za poljoprivredu Sid Miler rekao je da se pilići smrzavaju i zbog toga umiru jer nema dovoljno prirodnog gasa za grejanje mrestilišta. Komentarisao je i nedaće u mlečnoj industriji. 

"U tom sektoru svakodnevno se baca mleko u vrednosti od osam miliona dolara jer su pogoni za preradu ostali bez struje", istakao je.

"Imate sistem koji se temelji na vremenu i rokovima, a krave treba neprestano da muzemo", pojasnio je upozorivši da je trenutna situacija katastrofalna za ovaj sektor. Upozorava i na to da mlinovi za žitarice u celoj državi ne mogu raditi jer nema električne energije.

I veliki prerađivači mesa poput "Cargill Inc" i "Tyson Foods"-a obustavili su rad u pogonima.

Ova poslednja snežna oluja usmrtila je oko 30 ljudi u SAD-u, a dalja prognoza je da će temperatura ostati 20 do 35 stepeni ispod proseka u delovima središnjeg i južnog dela zemlje.

"Zbog toga bi goveda mogla da pate od respiratornih bolesti", upozorila je Misi Bonds, koja radi na ranču u Saginavu u Teksasu.

A winter storm with some of the coldest temperatures in decades means farmers and ranchers are: Spending hours...

Posted by Texas Farm Bureau on Wednesday, 17 February 2021

Tagovi

Ledeni talas Hladnoća Smrzavanje Teksas SAD Umiranje životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao