Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Galenika Fitofarmacija
  • 17.11.2020. 14:00

Ekspanzija Galenika Fitofarmacije na evropsko tržište

Galenika Fitofarmacija je prva domaća kompanija koja se bavi ovom delatnošću, a koja je počela da proizvodi i za tržište Evropske unije, Velike Britanije, balkanskih zemalja u okruženju kao i Ujedinjene Arapske Emirate i Iran.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 224
  • 8
  • 0

Galenika Fitofarmacija je srpski proizvođač sredstava za zaštitu i ishranu bilja i postoji 65 godina. Ono što možda mnogi ne znaju je podatak da je i prva domaća kompanija koja se bavi ovom delatnošću, a koja je počela da proizvodi i za tržište Evropske unije, Velike Britanije, balkanskih zemalja u okruženju kao i Ujedinjene Arapske Emirate i Iran. To je bio povod da porazgovaramo sa Igorom Petkovićem menadžerom za razvoj ino tržišta.

Galenika snabdeva poljoprivrednike u 25 zemalja

Kada je nastala ideja za izvoz na druga tržišta?

Ideja o proširenju na druga tržišta je nastala još 2010. godine. Prvi, neophodni korak ka otvaranju novih tržišta bio je formiranje registracionih dosijea u skladu sa zahtevnim evropskim regulativama. Formiranje registracionih dosijea traži značajna, višegodišnja ulaganja resursa, kako finansijskih, tako i ljudskih. Strogi, evropski zakoni inicirali su detaljna ispitivanja naših proizvoda kako bi se dokazalo da poseduju neophodan evropski kvalitet. 

Višegodišnja ispitivanja karakteristika naših proizvoda pod kojim se podrazumevaju fizičko-hemijske osobine, biološka efikasnost, ekotoksikološka i toksikološka svojstva, utvrdila su da su zadovoljeni najstroži registracioni kriterijumi u svetu. 

Nakon dobijanja prve registracije, 2016. godine, kvalitet proizvoda kompanije Galenika Fitofarmacije prepoznat je od strane poljoprivrednih proizvođača širom sveta. Trenutno, kompanija snabdeva inostrane poljoprivrednike u 25 zemalja širom sveta. Prioritet kompanije je prisutnost na tržištima zemalja članica Evropske unije, pa je tako Galenika Fitofarmacija prisutna u Španiji, Portugalu, Belgiji, Holandiji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Kipru i Irskoj. 

Na evropskom tlu, proizvodi Galenika Fitofarmacije mogu se pronaći i u Velikoj Britaniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Moldaviji i Severnoj Makedoniji. Pored toga, Galenika-Fitofarmacija je prisutna i na tržištima van Evrope, tako da proizvode TALISMAN, POLUX i PROMESU možete naći i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iranu. Svaka od ovih 25 zemalja ima visoke standarde i kriterijume koje su i naši proizvodi morali ispuniti kako bi bili registrovani. Ukupan broj registracija koje Galenika Fitofarmacija poseduje na inostranim tržištima je 96.

U izvozu proizvodi za zaštitu pšenice, kukuruza, voća

Koji su vaši proizvodi najzastupljeniji u tim zemljama?

Važno je odabrati odgovarajuće proizvode za svaku od zemalja, kako bi se ispunili zahtevi i potrebe poljoprivrednih proizvođača pa je tako čak 11 naših proizvoda registrovano na inostranim tržištima. Herbicidi TALISMAN (nikosulfuron) i MURAL (dikamba) opravdano su najzastupljeniji na inostranom tržištu, jer je njihova efikasnost dokazana u kukuruzu, koja je uz pšenicu najvažnija gajena kultura širom sveta. 

Pored pomenutih, inostrani portfolio sadrži i proizvode koji se primenjuju u drugim kulturama, a koji se koriste za različite namere (fungicidi, insekticidi). Insekticid Harpun predstavlja jedinstveno rešenje za tretman voća na teritoriji Evropske unije.

Talisman - prvi srpski proizvod registrovan u EU

Kojim proizvodom se najviše ponosite? Koji se pokazao najbolje kod proizvođača?

To je naravno TALISMAN, dobro poznat herbicid u Srbiji za uskolisne korove u kukuruzu. Ujedno je i prvi srpski pesticid registrovan u Evropskoj uniji. Njegov kvalitet je prepoznat i van granica Srbije pa se već nekoliko godina može kupiti u Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Rumuniji, kao i Hrvatskoj, Grčkoj i Kipru ali i mnogim drugim zemljama.

Kakvi su vam planovi za naredni period?

U narednom periodu, Galenika Fitofarmacija nastavlja rad na proširivanju portfolia shodno trenutnim ambicijama, a plan je da do 2025. godine portfolio broji 20 proizvoda. Pored toga, radimo i na proširivanju mreže zemalja u kojima su proizvodi prisutni kako bi poljoprivrednim proizvođačima omogućili primenu visoko kvalitetnih proizvoda poreklom iz Srbije. 

Da li radite na novom proizvodu?

Trenutno se radi na registraciji nekoliko proizvoda na tržištima EU, kao i zemljama u kojima smo već prisutni - Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Iran. 


Tagovi

Galenika Fitofarmacija Igor Petković Izvoz Zaštitna sredstva Talisman


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Galenika Fitofarmacija A.D

Batajnički drum bb, 11080 Beograd - Zemun, Srbija
tel: +381 11 3072 301, fax: +381 11 3072 310, e-mail: vasiljevic@fitofarmacija.rs web: http://www.fitofarmacija.rs/