Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 23.11.2021. 18:00

EK otvara istragu o uvoznim carinama na UAN đubriva

Carinske barijere za azot i antidamping porez na uvoz đubriva u EU postali su veliki problem za poljoprivrednike zbog čega su izloženi previsokim cenama i stvarnom riziku od nestašice, pojašnjavaju iz Copa-Cogeca-e.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 209
  • 24
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca već nekoliko meseci dovodi u pitanje korist antidamping poreza koji se za UAN đubriva primenjuje na evropskom nivou, a uveden je još 2019. godine.

Ističu kako cene, kao i čitava situacija postaju neizdržive za poljoprivredna gazdinstva. Stoga je Glavna uprava za trgovinu Evropske komisije odlučila da otvori istragu o stvarnom uticaju carina na uvoz.

Copa Cogeca pozdravlja taj prvi korak koji bi konačno mogao da dovede do ukidanja antidamping carina.

"Od početka 2021. cene azotnih đubriva su utrostručene. Trenutno predstavljaju 55 odsto ulaznih troškova poljoprivrednika u Evropi. Istovremeno, količine na tržištu izvan sezone bile su niže nego inače i distributeri nisu sigurni da će do proleća moći da ispune zahteve EU poljoprivrednika", navode u saopštenju iz krovnog udruženja evropskih poljoprivrednika.

Industrija i dalje povećava marže?

Prema njima, ovi će uslovi uveliko da naruše proizvodne kapacitete poljoprivrednika koji su izloženi promenljivosti na međunarodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda, a što će posledično narušiti konkurentnost u odnosu na druge proizvođače širom sveta.

Navode kako cene UAN azotnog rastvora, konstantno rastu u svim zemljama EU. Pojašnjavaju da je situacija posledica rastuće globalne potražnje đubriva i gasa kao i viših cena pomorskog prevoza, kao i nedovoljne konkurencije na domaćem tržištu.

Carinske barijere za azot i antidamping porez na uvoz u EU postali su veliki problem za farmere zbog čega su izloženi previsokim cenama i stvarnom riziku od nestašice

U međuvremenu, evropska industrija đubriva nastavlja da povećava svoje marže, upozoravaju iz Copa-Cogeca-e. 

"Ovo je prvi korak, Komisija je odlučila da sasluša zabrinutu poljoprivrednu zajednicu koja ima problem sa prezaštićenim tržištem đubriva", reagovao je na otvaranje istrage EK, Tim Kulinan, potpredsednik Copa-e.

Dodao je da UAN košta preko 750 evra po toni pa da postoji jasna potreba za brzim delovanjem jer je situacija i dalje napeta u nekoliko država članica. U saopštenju zaključuje kako se nada da će istraga biti što pre gotova jer je na farmama situacija kritična. 


Tagovi

Copa-Cogeca UAN Gnojivo Carine Cene Uvoz Cene đubriva Uvoz Antidamping mera


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!