Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 06.09.2020. 15:00

EK najavljuje mere za sigurnije i održivije snabdevanje kritičnih sirovina

Predstavljen je akcijski plan, prognostička studija i spisak sirovina koje su kritične za strateške tehnologije i sektore, uključujući proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Foto: JumpStory
  • 80
  • 3
  • 0

Evropska komisija je predstavila Akcijski plan, spisak kritičnih sirovina iz 2020. i prognostičku studiju o onima koje su ključne u strateškim tehnologijama i sektorima iz perspektive 2030. i 2050.

U njemu se razmatraju sadašnji i budući izazovi i predlažu mere za smanjenje zavisnosti Evrope od trećih zemalja, diversifikaciju snabdevanja iz primarnih i sekundarnih izvora i povećanje efikasnosti upotrebe resursa i cirkulisanja uz promovisanje odgovorne nabavke širom sveta, stoji u saopštenju EK.

Time će se podstaći prelaz na zeleno i digitalno gazdinstvo i povećati otpornost i otvorena strateška autonomija Evrope u ključnim za to potrebnim tehnologijama.

Koji su kritični elementi u proizvodnji hrane?

Spisak je ažuriran kako bi, s obzirom na primenu u industriji, odražavao promene u njihovoj važnosti za gazdinstvo i izazove u snabdevanju. Sadrži 30 kritičnih sirovina, a za proizvodnju hrane i poljoprivredi su važni boksit i fluorit i to za proizvodnju aluminijuma, borat i fosfat za mineralna đubriva, kao i fosfor za đubriva i zaštitna sredstva. Prvi put na spisku se našao i litijum.

"Evropi će samo za baterije za električne automobile i skladištenje energije biti potrebno do 18 puta više litijuma do 2030. godine, odnosno 60 puta više do 2050. Kao što je vidljivo iz našeg predviđanja, ne možemo dozvoliti da današnje oslanjanje na fosilna goriva ustupi mesto zavisnosti od kritičnih sirovina", izjavio je potpredsednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja, Maroš Šefčovič.

Zelena i digitalna tranzicija

"Evropa može da predvodi zelenu i digitalnu tranziciju i industrijski kao kontinent prednjači samo ako raspolaže potrebnim sirovinama. Ne bismo smeli da se oslanjamo na treće zemlje, a još manje na samo jednu, što je slučaj za neke retke zemljišne elemente", dodao je Teri Breton, poverenik za unutrašnje tržište.

Predstavljena strategija ekonomskog oporavka EU: 15 milijardi evra za poljoprivredu

"Diversifikacijom snabdevanja iz trećih zemalja i razvojem kapaciteta EU-a za vađenje, preradu, recikliranje, rafiniranje i odvajanje retkih zemljišnih elemenata možemo da postanemo otporniji i održiviji. Za sprovođenje mera koje danas predlažemo industrija, civilno društvo, regije i države članice moraće da deluju usklađeno", zaključio je Breton.

Ciljevi Akcijskog plana su sledeći:

  • razvoj pouzdanih vrednosnih lanaca za industrijske sisteme u EU-u;
  • smanjivanje zavisnosti od primarnih kritičnih sirovina cirkularnom upotrebom resursa, održivim proizvodima i inovacijama;
  • jačanje domaće nabavke sirovina u EU-u;
  • diversifikacija nabavke iz trećih zemalja i uklanjanje poremećaja u međunarodnoj trgovini uz potpuno poštovanje međunarodnih obaveza EU-a.

Koje sve mere preduzima EK?

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, navodi se deset konkretnih mera. Prvo, Komisija će u narednim nedeljama osnovati Evropski savez za sirovine. Kako bi se bolje iskoristili domaći resursi sa državama članicama i regijama sarađivaće na utvrđivanju projekata rudarstva i prerade, a poseban naglasak staviće se na regije u kojima se vadi ugalj i druge regije u tranziciji.

Promovisaće upotrebu svog programa za posmatranje Zemlje Kopernikus u cilju poboljšanja istraživanja izvora resursa, praćenja operacija i delovanja za zaštitu životne sredine nakon zatvaranja. Iz programa Pregled Evropa podupiraće se istraživanja i inovacije.

Kopernikus: Požari na Arktiku ovo leto postavili nove rekorde emisije CO2

U skladu s evropskim zelenim planom, pitanje cirkulisanja i održivosti vrednosnog lanca sirovina rešavaće se drugim merama. Komisija će stoga do kraja 2021. razviti kriterije održivog finansiranja za rudarske i ekstraktivne sektore. Mapiraće i potencijal sekundarnih kritičnih sirovina iz zaliha EU-a i otpada kako bi se utvrdili održivi projekti oporavka do 2022.

Planiraju i da razviju strateška međunarodna partnerstva kako bi obezbedili snabdevenost onim čega u Evropi nema.


Tagovi

Evropska komisija Kritične sirovine Akcijski plan Spisak Prognostička studija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić