Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrivo
  • 04.10.2021. 18:00

Đubrivo sve skuplje - čeka nas smanjenje proizvodnje?

Ozbiljna energetska kriza dovela je do rasta cena đubriva. Sve više kompanija zatvara pogone ili smanjuju obim proizvodnje.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 1.221
  • 153
  • 0

Na globalnom tržištu se količina đubriva sve više smanjuje, a cene još od juna vrtoglavo rastu. Uzroka je više, a najveći je ozbiljna kriza u proizvodnji gasa i drugih energenata. Tako je rastvor urea amonijum nitrata (UAN) u nemačkim uvoznim lukama početkom ovog meseca koštala gotovo 400, a urea čak 600 evra po toni, navodi agrarheute

Cene za amonijum nitrat i kalcijum amonijum nitrat u severozapadnoj Evropi već su premašile poskupljenja od 2007. do 2008. godine. Pod pritiskom su kako proizvođači agrohemikalija tako i poljoprivrednici, posebno ratari čije su žitarice ove godine postigle više vrednosti, ali su s druge strane naglo porasli troškovi repromaterijala. 

Nedavno je i hemijski div BASF značajno smanjio svoje proizvodne kapacitete za đubriva zbog visokih cena prirodnog gasa.

"Naša kompanija pratiće razvoj cena energenata i u skladu s tim prilagođavati proizvodnju amonijaka", saopštili su iz ove kompanije navodeći da ga u pogonima u Antverpenu u Belgiji i Ludvigšafenu u Nemačkoj već proizvode manje.

BASF-ova odluka poslednja je u nizu najava zatvaranja fabrika i smanjenja kapaciteta jer se sektor bori sa gubicima zbog visokih troškova prirodnog gasa, koji i dalje rastu. Prema analitičarima, one su na ključnim tržištima u severoistočnoj Aziji 29. septembra dosegle rekord od preko 30 dolara/MMBtu.

Kriza širom sveta 

Na britanskom tržištu vlada opšti haos, a tamo se očekuje dalje zatvaranje energetskih kompanija. Već ih je devet bankrotiralo. Tako je američki proizvođač CF Industries bio prvi koji je pre tri nedelje zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji u Inceu i Billingamu, pri čemu je poslednji ponovo pokrenut zahvaljujući finansijskoj pomoći britanske vlade kako bi kompanija snabdela klanice i prehrambenu industriju ugljen dioksidom.

Ubrzo nakon toga, jedan od najvećih svetskih proizvođača azotnih đubriva, Yara International najavila je da namerava da zatvori oko 49 odsto evropskih kapaciteta za proizvodnju amonijaka. Trenutno se roba uvozi iz drugih pogona, što naravno povećava cenu.

Dalje, uprava najvećeg španskog proizvođača đubriva Fertiberia od ovog meseca planira da zatvori pogone na lokaciji Palos de la Frontera. I austrijska grupa Borealis AG takođe je najavila da smanjuje proizvodnju u Evropi, a isto je i s ukrajinskom kompanijom OPZ.

Visoke cene gasa okidač su za trenutnu krizu, a mnogi analitičari veruju da bi ona mogla da potraje određeno vreme. One su takođe povod za poskupljenje i drugih energenata poput goriva, električne energije i lož-ulja.

Čeka nas poskupljenje đubriva jer svet ima zaliha fosfora za samo 300 godina?

Istovremeno iz Azije i Kine stiže izveštaj o zabrinjavajućem nedostatku energije. Konkretno u Kini će se to odraziti na proizvodnju i izvoz azotnih i fosfornih đubriva. Drugim rečima, ta će zemlja usporiti izvoz što će posledično uticati i na snabdevanje svetskog tržišta.

Neki analitičari upozoravaju da bi moglo doći i do nestašice struje pa da će obnova zaliha gasom u Evropi pre hladnijih zimskih meseci biti teška. Hladnije vreme je podstaklo veću potražnju u Aziji zbog čega cena energenata raste. Informacije koje plasiraju analitičari pokazuju da su one za prirodni gas porasle čak 250 odsto od početka godine, a samo u avgustu 70 odsto. 


Tagovi

Đubriva Poskupljenja Gas Fabrike


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.