Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od komaraca
  • 15.06.2019. 18:00

Dosadni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

I sami možete uticati na njihovu brojnost, a tu je najvažnija mera - ne ostavljati im prostora za nastanak legla. Dakle, iz dvorišta, sa terase sklonite vodu pa makar ona bila u maloj posudi.

Foto: Depositphotos/NatalyaA
  • 784
  • 28
  • 0

Puno padavina, a onda i poplave, uzrokovale su povećani broj komaraca ove godine. Komarci se pojavljuju u rojevima, ne samo na mestima gde bismo ih inače očekivali - u travi, grmlju ili u močvarnim područjima nego i u blizini stambenih objekata kako u ruralnim tako i u urbanim područjima. Zaprašivanje komaraca vatrogasna je mera čija je korist kratkog veka, a jedino čemu se možemo nadati je da će visoke temperature ipak smanjiti broj ovih dosadnih insekata. 

I sami možete uticati na njihovu brojnost, a tu je najvažnija mera - ne ostavljati im prostora za nastanak legla. Dakle, iz dvorišta, sa terase sklonite vodu pa makar ona bila u maloj posudi. U slučaju da u bašti držite vodu za zalivanje, redovno je menjajte kako biste sprečili njihovo razmnožavanje. Proverite i sva druga mesta u kojima se zadržava voda, kao što su automobilske gume, krupni otpad, ali i podmetači za cveće i slično. 

Istovremeno, možete napraviti klopku za komarce koju ćete postaviti na mesto gde se najviše skupljaju. Potrebna vam je flaša od 1,5 do 2 litre, 1 gram svežeg kvasca, 50 grama šećera i 20 dcl tople vode. Prvo u toploj vodi rastvorite šećer i kvasac. Flaši odsecite gornju trećinu, a donji deo flaše obložite papirom i ulijte rastvor šećera i kvasca. Odsečeni vrh okrenite i stavite u donji deo flaše. Između grla i sadržaja flaše ostavite prazan prostor. Miris kvasca će ih privući, ali neće moći izaći iz klopke. 

Kada je reč o odeći, nosite odeću svetlih boja jer ih tamna privlači. 

Pazite i šta jedete jer će vas komarci "namirisati" ako jedete previše slatke i slane hrane. Naime, ovakva hrana dovodi do stvaranja mlečne kiseline u organizmu koja se oslobađa iz našeg tela, a ona privlači komarce.  

Komarce privlače i parfemi, dezodoransi, parfimisani šamponi, kreme i preparati za sunčanje. Naravno, to ne znači da ih nećete koristiti, ali bolje birajte one neutralnog mirisa

U blizini ulaznih vrata, bilo u dvorištu ili na terasi posadite biljke repelente koje komarci ne vole, a poznatije biljke repelenti su ruzmarin, kamilica, pelin, lavanda, bosiljak, paradajz i buhač. 

10 biljaka koje će oterati komarce i druge insekte

Takođe, u tu svrhu možete koristiti i eterična ulja koja ćete zapaliti u uljanoj lampici, a efikasno će biti ulje lavande i ruzmarina.  

Ako su vas ipak izboli, OVDE pročitajte kojim prirodnim načinima ublažiti otoke i svrab kože. 


Tagovi

Zaštita od komaraca Komarci Klopka Legla Mlečna kiselina Biljke repelenti


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić