Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salaši
  • 01.03.2019. 14:00

Domaćinstva i salaši u Vojvodini dostupni i za 3.500 evra

Salaši, nekadašnja poljoprivredna gazdinstva koja su se protezala širom Vojvodine gotovo su nestala, pa se ova domaćinstva u solidnom stanju mogu kupiti već i za 3.500 evra, dok oni opremljeniji dostižu cenu do 150.000 evra.

Foto: Pixabay / Free-Photos
  • 4.809
  • 78
  • 0

Salaši, u Vojvodini u solidnom stanju dostupni su već po ceni od 3.500 evra, dok su oni nešto opremljeniji 150.000 evra, prenosi Blic. 

Najskuplji salaši su oni koji su bliži gradu, pa ako kupac želi da potroši manje od 5.000 evra za ovakvu investiciju, na mapi treba da bode prstom što dalje od glavnog grada Vojvodine.

Život somborskih salašara težak, ali prepun čari

Ista cena za salaš i ulje na platnu 

Na severu Bačke pored Subotice u Čikeriji, salaš sa starom kućom košta svega 3.500 evra. Na istim oglasnim stranama za istu cenu, može da se kupi salaš, ali naslikan, ulje na platnu, slikara Save Stojkova, prenosi Blic. 

Salaš u okolini Nove Crnje sa okućnicom i pomoćnim prostorijama je 4.000 evra. Površina placa je 1.350, a kuće 85 metara kvadratnih.

U delu rezervata prirode Gornje podunavlje nalazi se Veliki salaš - Ribarevo, desetak kilometara od Apatina, a kuća u samom njegovom središtu, pogodna za stanovanje sa 55 metara kvadratnih, prodaje se za 6.500 evra uz napomenu da cena nije fiksna.

Mesto na kom je vreme stalo

Salaši u okolini grada od 50.000 do 150.000 evra

Salaš u Bačkom Petrovom Selu pored Bečeja sa jednom završenom kućom i novom koja je u izgradnji skuplja je za 500 evra i košta 7.000. Vladimir Rafajlović iz agencije za prodaju nekretnina kaže da se jeftini salaši mogu naći u Banatu i severnoj Bačkoj. 

"Salaši su nam tražena kategorija. Ljudi kupuju salaše pre svega za odmor, ali ima i onih koji hoće da se bave ugostiteljstvom i turizmom", kaže Rafajlović. 

Salaše kako je pojasnio uglavnom prodaju naslednici, da reše stambena pitanja svoje dece, ili oni koji su ga kupili, dok je pravih salašara jako malo.

Salaši - između idealizovanog i stvarnog

Salaš i voćnjak 10.000 evra 

Ukoliko ste spremni da izdvojite nešto više novca, za 10.000 evra možete birati salaše. Tu je i onaj od 110 kvadratnih metara u selu Turija u parku prirode Beljanska bara, koji košta 10.000 evra. U Donjem Tavankutu pored Subotice voćnak sa 85 ari i 1500 stabala zasađenih pre deset godina te sa starijom kućom prodaje se po istoj ceni.

Salaš na Orompartu blizu Gornjeg Brega kod Sente nedaleko od etno sela Kraljica Voća i dva lekovita izvora vode isto košta 10.000 evra. Ovaj salaš ima i pola jutra zemlje sa voćnjakom i sa kućom od naboja u dobrom stanju.

Gazda nudi i zamenu za porodični auto do pola cene plus keš. Salaš od tvrdog materijala plus jutro zemlje prodaje se na Kaponji pre Mišićeva blizu puta Subotica-Sombor, a vlasnik traži takođe 10.000 evra.

Kalmani na salašu tradicionalno uzgajaju il de frans

Polovina stanovništva Vojvodine živela na salašima

Prvi salaši u Vojvodini izgrađeni su početkom 18. veka, najviše ih je bilo između dva svetska rata - čak oko 11.000. Najviše u Bačkoj i srednjem Banatu. Više od polovine stanovništva u Vojvodini živelo je na salašima. Samo je u Somboru, od 30.000 stanovnika, skoro 12.000 odabralo paorski život, pokazuje popis iz 1910. godine, a prenosi RTS.  

Većina salaša je urbanizovana, a samo retki su sačuvali svoj autentičan izgled, gde na istoj zemlji, na kojoj su im ukorenjeni preci, živi deseta ili jedanaesta generacija potomaka. Većina njih se osim poljoprivrede, bavi turizmom.


Izvori

Blic


Tagovi

Salaši Poljoprivredna gazdinstva Cena salaša Vojvodina Vladimir Rafajlović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]