Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 17.08.2022. 09:05

Dogovor postignut, protesti prekinuti, ali ratari neće sedeti skrštenih ruku

Razgovarao sam sa ljudima na barikadama kad tokom zime budemo imali manje poslova, da uozbiljimo stvar i da pokušamo da im (organima vlasti) objasnimo i razgovaramo na lep način, da li nešto može da se uradi za poljoprivredu, rekao je Milan Milošević iz Viševca.

Foto: Milan Milošević
  • 510
  • 218
  • 0

Posle osam dana blokada i protesta na više mesta u Srbiji, nezadovoljni ratari postigli su dogovor sa predstavnicima vlasti i uljarama. 

Šta je dogovoreno?

Ratari su pristali na cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara. Posticaj za gorivo će iznositi 20 dinara po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite do jedne godine, premija za mleko će biti 15 dinara za dva kvartala, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi sa merama u ovoj grani agrara.

"Dobili smo potvrdu elektronskim putem iz ministarstva u večernjim satima. Smanjili su nam neke stvari da bi nadomestili suncokret. Bili smo primorani na ovako nešto, da samo zadovoljni - nismo. Da nismo izborili tu cenu suncokreta, neki od nas bi prekinuli da se bavi poljoprivredom. Mi smo bili jako umorni, osam dana na barikadama, bez porodice i kreveta, spavali smo po traktorima i klupama", opisao je za Agroklub Milan Milošević ispred blokade u Šumadiji uz metaforu da je Vlada "imala 10 bombona kojima je htela da namiri 12 deteta".

Ratari Šumadije: Odgovor Vlade do 15h ili idemo traktorima za Beograd

"Bili smo blokirani od strane policije u Velikoj Plani, imali su naređenje da nas zaustave po cenu da ih gazimo. Bili su korektni prema nama, kupili su nam vodu hladu, sladoled su nam doneli. Rekli su da će sve da nam učine, samo da ne dođemo u situaciju da moramo da radimo ono što nam je naređeno, jer i oni su ljudi poput nas", rekao je Milošević uz zahvalnost policiji što su imali dobru saradnju.

Kako su nam javljali čitaoci, interventna policija razbila je blokadu ratara juče (16.8.) u dva sata po podne u Staroj Pazovi, a postoje navodi iz medija da je slično bilo i po drugim mestima u Srbiji.

Još nije sve gotovo

Protesti su prekinuti, ali ne sa zadovoljavajućim rešenjem, potvrđuje naš sagovornik i dodaje da neće sigurno "sedeti skrtšenih ruku".

"Sad je žetva suncokreta počela. Pokušaćemo da izgubljeno vreme nadoknadimo, jer seljak nema nikad slobodan dan, a mi smo dosta vremena izgubili. Razgovarao sam sa ljudima na barikadama kad tokom zime budemo imali manje poslova, da uozbiljimo stvar i da pokušamo da im (organima vlasti) objasnimo i razgovaramo na lep način, da li nešto može da se uradi za poljoprivredu. Ukoliko ne, žao mi je da na ovaj način moramo da ostvarujemo svoja prava", rekao je Milošević i dodao da je agrarna politika "katastrofalna".


Tagovi

Protesti Dogovor Milan Milošević Cena suncokreta Premija za mleko Podsticaj za gorivo Vlada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu