Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 24.10.2019. 19:00

Do 2050. smanjiće se vrednost evropske poljoprivrede za 16%?

Prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu, klimatske promene mogle bi preokrenuti celokupni agrobiznis EU jer se očekuje da će produktivnost useva u mediteranskim zemljama pasti dok bi severni i zapadni regioni mogli da imaju duže sezone uzgoja i pogodnije uslove za intenzivniju poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/alex862.yandex.ru
  • 121
  • 5
  • 0

Nedavni izveštaj koji je objavila Evropska agencija za zaštitu životne sredine (EEA) predviđa da bi klimatske promene do 2050. godine mogle da smanje vrednost evropske poljoprivrede za 16%, a zbog sve češćih suša, ali i perioda sa većom količinom padavina. 

Vrednost zemljišta mogla bi se povećati

Prema izveštaju, klimatske promene mogle bi da preokrenu celokupni agrobiznis EU jer se očekuje da će produktivnost useva u mediteranskim zemljama pasti (za više od 80% do 2100. godine), dok bi severni i zapadni regioni mogli da imaju duže sezone uzgoja i pogodnije uslove za intenzivniju poljoprivredu. Predviđa se kako će se učestalost suša tokom proleća i leta povećati, posebno na Sredozemlju. Zbog toga bi vrednost zemljišta mogla da se poveća za 8% u zapadnoj Evropi, odnosno za još veći postotak u nordijskim i baltičkim zemljama, navodi PROFEL, Evorpsko udruženje prerađivača voća i povrća. 

Dokaz tome su leta 2017., 2018., a posebno ove, 2019. godine. Pojedini delovi Evrope suočeni su sa nedostatkom vode ili sezonskim sušama dok drugi doživljavaju poplave, a posledično tome i razvoj štetočina i bolesti. 

Visoka temperatura negativno utiče i na oprašivanje

Širom Evrope visoke temperature imale su negativne učinke na letnje useve. Visoke dnevne temperature i nedostatak odgovarajuće snabdevenosti vodom, negativno su uticali na oprašivanje dok su visoke noćne temperature povećale respiraciju biljaka i smanjile dnevno neto sakupljanje biomase. Kao posledica toga, pao je i prinos. Situacija se još više pogoršala u nekim evropskim zemljama gde je poljoprivrednicima zabranjeno korišćenje površinske ili podzemne vode za navodnjavanje useva.

Ovog leta zabeležena su najmanje tri toplotna talasa sa temperaturama koje su dosezale i iznad 40°C u centralnoj i severnoj Francuskoj, zemljama Beneluksa, severozapadnoj Nemačkoj i delovima Pirinejskog poluostrva.

U sektoru voća u Evropi, Grčka je pretrpela veliki grad i nevreme, koji su snažno pogodili rod breskve i kajsije, a pogođeno je oko 20% površina.

Na usevima jagoda i trešanja u Evropi, zabeleženi su gubici i do 40%, a kasni mrazevi rezultirali su ozbiljnim gubicima roda maline i šljive. Prerano je prognozirati prinose jabuka, ali kada je reč o kruškama, on će biti ispod očekivanja. 


Tagovi

Klimatske promene Suša Grad Posledice Vrednost zemljišta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!