Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 11.03.2022. 09:00

Dizel 179 dinara, utakanje isključivo u rezervoare poljoprivrednih mašina

Snabadevači gorivom na pumpama mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evrodizel, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 4.500
  • 903
  • 0

Usvojna je Uredba o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na "evro dizel" i "evro premijum BMB 95", a koja će od stupanja na snagu danas, 11. marta i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila. Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade, a prenosi Beta.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Posebni uslovi za poljoprivrednike

Takođe, predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Za poljoprivrednike 179 dinara dizel, nema više izvoza ulja, brašna i glavnih žitarica

Podsetimo, država će za poljoprivrednike subvencionisati cenu goriva - na NIS-ovim pumpama, za njih će 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

"Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova", navodi se u uredbi i cene će važiti od trenutka objavljivanja, prenosi Tanjug.

Snabadevači gorivom na pumpama mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evrodizel, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Smanjene akcize

Vlada je je privremeno smanjila akcize za 20 odsto na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja. Donela je i o odluku o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za njeno izuzimanje od plaćanja carine.

Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, a važiće do 31. decembra ove godine.


Tagovi

Gorivo Ograničenje cena goriva Dizel Poljoprivrednici Uredba Benzin Akcize


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...