Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 14.06.2022. 16:30

Divlji sirak - koju grupu preparata izabrati za suzbijanje?

Prilikom odabira preparata protiv uskolisnih korova, trebalo bi obratiti pažnju na vremenske prilike i temperaturu.

Foto: ADAMA Media Library
  • 2.057
  • 164
  • 0

Na terenima širom Vojvodine zapaženo je veliko prisustvo divljeg sirka u svim usevima, te se preporučuje primena herbicida čija je svrha suzbijanje uskolisnih korova u velikom broju širokolisnih kultura; suncokretu, soji, šećernoj repi, povrću. 

ADAMA je jedan od vodećih svetskih proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja širom sveta. Kompanija isporučuje efikasna rešenja za poljoprivrednike kroz celokupan lanac vrednosti u poljoprivredi, uključujući i zaštitu useva, nove poljoprivredne tehnologije i druga komplementarna rešenja.

Graminicidi kao rešenje

Postoje dve grupe graminicida za suzbijanje pomenutog korova i nije svejedno koji se koristi, a pravilnom primenom značajno ćete smanjiti problem divljeg sirka i u kukuruzu.

Graminicidi su herbicidi namenjeni za suzbijanje uskolisnih (travnih korova) u širokolisnim usevima. Međutim, baš njihovom upotrebom može da se umanji i gorući problem sa rezistetnim sirkom u kukuruzu koji je prisutan već nekoliko godina unazad.

Iz ADAME kažu da se tretman sprovodi na parcelama gde su trenutno širokolisne kulture, a gde je za sledeću godinu planiran kukuruz. Na ovaj način efikasno se oslobađaju posađene kulture od uskolisnih korova, a ujedno se i značajno umanjuje problem sa rezistentnim divljim sirkom u kukuruzu za narednu godinu. 

Kako odabrati preparat za uskolisne korove?

FOP graminicidi su preparati sa aktivnom materijom čiji se naziv završava sa "fop". Oni su jako dugo u upotrebi, tolerantniji su na hladnije vreme i brže deluju. Već postoje zvanične potvrde o rezistentnosti divljeg sirka upravo na preparate iz ove grupe.

"Sa druge strane, DIM preparati, kod kojih se naziv aktivne materije završava sa „dim“, bolje tolerišu toplo vreme, sporije deluju, ali su selektivniji i u vrlo retkim slučajevima - kod monokultura, gde je zabeležena rezistentnost divljeg sirka", navode iz ove kompanije.

Iz ADAME poručuju da se prilikom odabira preparata protiv uskolisnih korova, obrati pažnja na vremenske prilike i temperaturu. Ako je najavljeno hladnije vreme, trebalo bi da se odluče za FOP preparate, a ako je najavljeno toplo vreme ili se kasni sa ulascima na parcele soje ili suncokreta pred cvetanje, onda bi trebalo koristiti DIM preparate.

Najekonomičnije rešenje za suzbijanje rezistentnog divljeg sirka

Preparat Diler je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, čija je aktivna materija kletodim, odnosno spada u DIM grupu graminicida. Primenjuje se u širokolisnim kulturama kao što su soja, suncokret, šećerna repa, kao i velikom broju povrtarskih kultura. Najbitnija karakteristika preparata Diler je rešavanje problema sa divljim sirkom koji je rezistentan na druge herbicide.

Kako kažu iz ove kompanije, pored sirka, lako i sigurno suzbija i druge korove, kao što su obična pirevina, korovski proso, muhari.

"Diler se transportuje do dubljih delova rizoma korova i zbog toga ne postoji problem njihovog povratka, odnosno retrovegetacije. Ono što je važno svim proizvođačima, to je isplativost. Ovaj preparat je jedno od najekonomičnijih rešenja u borbi protiv rezistentnog divljeg sirka, jer je potrebno 1,2 litra po hektaru. Ni kap više", savetuju iz ADAME.

Još dve bitne karakteristike preparata Diler su ogromna tolerantnost na visoke temperature i izuzetna bezbednost po gajenu biljku. Diler može da se primenjuje do 28 stepeni Celzijusa i reč je o najbezbednijem preparatu po gajenu biljku, odnosno najmanje agresivnom u uslovima visokih temperatura. Očekivano vreme za koje se vide rezultati je dve nedelje.

Kako da suzbijete sirak već na temperaturi od osam stepeni?

Agil je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u širokolisnim biljnim kulturama. Njegova aktivna materija je propakvizafop, odnosno spada u FOP grupu graminicida. Primenjuje se u soji, šećernoj repi, suncokretu, uljanoj repici, kao i povrću kao što su krompir, kupus, paradajz.

"Neumoljiv je prema divljem sirku, kao i crvenoj mrtvoj koprivici, muharima, običnoj pirevini, korovoskom prosu, crvenoj svračici. To je jedini preparat na tržištu koji pokazuje svoj pun efekat već na temperaturi od osam stepeni. Karakteriše ga jako brzo usvajanje i predstavlja najbrži dostupni graminicid za travne korove. Brzo i snažno deluje, a efekat se vidi za sedam do 10 dana i posle njegove primene nema retrovegetacije, odnosno čisti njivu za sledeći usev", kažu iz ADAME.

Više o Agilu pogledajte u sledećem videu:

 

Trenutno je idealno vreme za primenu u soji i šećernoj repi, a odlično je rešenje za primenu u jesenjim tretmanima, pogotovo uljane repice.

"U našoj zemlji je praksa da se uljana repica seje posle pšenice i ječma. To dovodi do situacije da, u novoj sezoni, ove dve kulture budu problematičan korov u usevu uljane repice, baš u periodu kada su temperature ispod 10 stepeni. U zavisnosti od toga koliki su korovi u trenutku primene i koliko brzo želimo da ih se rešimo, u tretman se ulazi sa dozom od 0,8 do jedne litre po hektaru. Karenca je 30 dana", kažu iz ove kompanije i napominju da se oba preparata mogu primenjivati u oblačnim uslovima, sat vremena pre ili posle kiše, ali je samo bitno da je list suv i da se tako dobija maksimalan efekat.

Kategorije proizvoda ADAME uključuju fungicide, herbicide, insekticide, regulatore rasta, tretman semena i deo proizvoda koji se odnosi na nepoljoprivredni sektor.


Tagovi

ADAMA Zaštita bilja Divlji sirak Diler Agil


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/