Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje đubriva
  • 06.07.2020. 07:30

Digitalizacija ključna za strategiju smanjenja đubriva - kako je učiniti dostupnom?

Poljoprivrednicima je potreban pristup najnovijim alatima i tehnologijama kako bi im se omogućilo da postignu ciljeve smanjenja đubriva u celoj EU i steknu jasnu sliku onoga što se događa na terenu, smatraju učesnici u poljoprivredi. Međutim, postavlja se pitanje kako ih učiniti dostupnim za sve poljoprivrednike?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 103
  • 4
  • 0

U novoj strategiji Evropske komisije "Od njive do trpeze" predstavljeni su konkretni ciljevi za promenu prehrambenog sistema Evropske unije, uključujući smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto ali i smanjenje upotrebe đubriva za najmanje 20 odsto. Stoga se evropskim poljoprivrednicima treba omogućiti alat koji će im pomoći u tom sprovođenju, smatraju svi akteri ovog privrednog sektora. 

EK predlaže: Manje pesticida i đubriva, ali i podsticaji za organsku proizvodnju?

Ovaj cilj odnosi se na sve države članice EU, ali se mora sprovesti na nacionalnom nivou putem ciljeva specifičnih za pojedine zemlje što bi u kombinaciji trebalo da rezultira ukupnim željenim smanjenjem unutar čitavog bloka.

Teško sprovođenje zbog nejednakosti članica

Međutim, kako piše euractiv, akteri u poljoprivredi ovaj proces vide kao veliki izazov zbog velike nejednakosti država članica. Takođe, smatra se da su za postavljanje nacionalnih baza potrebni tačni, uporedivi podaci, ali i pažljiv nadzor kako bi se moglo precizno odrediti što se događa na terenu.

Pjer Basku, direktor Opšte uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI) naglasio je da će se pažljivo razmotriti specifična situacija svake države članice kako bi se u obzir uzele razlike između zemalja u smislu početne vrednosti hraniva, potrebe za njima, ali i stvarna agronomska situacija pre uspostavljanja nacionalnih ciljeva u skladu s ambicijama Komisije.

Svaka zemlja će posebno pratiti napredak

Pod pritiskom ciljeva, Basku kaže kako će se za postavljanje osnovne vrednosti za svaku zemlju i praćenje napretka do 2030. godine koristiti "Bruto ravnoteža hranjivih sastojaka (GNB)".

Ova se vrednost izračunava kao ravnoteža između unosa i iznosa hranjivih materija u zemlju. Takođe, pruža uvid u povezanost upotrebe poljoprivrednih hranjivih sastojaka, te njihovih gubitaka na okolinu i održive upotrebe resursa hraniva u tlu, pomažući da identifikuje učesnike koji određuju višak ili deficit hranjivih materija i trendove.

Basku je potvrdio da će se temeljne teze postaviti pomoću podataka prikupljenih 2017. kao poslednje godine iz koje postoje realne informacije o ovoj temi. Naglasio je i to kako je ovaj sistem merenja odobrio Evropska statistička kancelarija.

Iz izveštaja Evrostata o podacima u vezi sa ravnotežom hranjivih sastojaka, naglašava se da pokazatelj uopšteno nudi dobro poređenje unutar zemlje iako upozorava da mogu postojati regionalne razlike i da se takve brojke treba pažljivo da se tumače.

Digitalizacija je ključni pokretač za poljoprivrednike?

Iz tog razloga su akteri u poljoprivredi naglasili da farmeri treba da imaju pristup najnovijim digitalnim alatima kako bi im omogućili tačnije karte i praćenje njihovih potreba na nivou gazdinstva.

Hemijski div ulaže u novu tehnologiju za smanjenje pesticida

Jakob Hansen, direktor Udruženja proizvođača đubriva "Fertilizers Europe", naglasio je da se ne može promeniti ono što se ne može meriti. Obraćajući se Evropskoj komisiji rekao je da misli da je vrlo važno da oni osmisle koncept na koji način meriti postignuća kako bi se postigao ambiciozan cilj. Dodao je i da iako je važno koristiti GNB kao merni alat, poljoprivrednici moraju imati mogućnost uvida u svoje rezultate.

Naglašavajući važnost podataka na lokalnom i regionalnom nivou, kaže da je vrlo važno uključiti poljoprivrednu zajednicu u to, jer se promene događaju na terenu, a dodao je i to da ako farmeri mogu direktno uporediti svoju situaciju sa komšijama, to samo može poboljšati situaciju. Naglasio je i da postoji velik broj alata koje mogu upotrebiti za postiznje istog.

Kako digitalne alate učiniti dostupnim svima?

Oana Neagu, direktorka evropskog udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA, složila se, rekavši da takvi alati mogu pomoći poljoprivrednicima kako bi pronašli najbolja rešenja prilagođena njihovim specifičnim potrebama i njihovim lokalnim uslovima, ali da je sada pitanje kako im to učiniti dostupnim, posebno onim malim i srednjim gazdinstvima.

Neagu je posebno istaknula pristup mreži kao ključno pitanje, rekavši da 50 odsto ruralnih područja nema pristup internetu velike brzine i da se taj problem mora rešiti.

Zbog toga je Komisija predložila uvođenje alata za održivost farmi za obaveznu upotrebu hranjivih sastojaka.

"Promovisanje digitalizacije na nivou poljoprivrednih gazdinstava smatra se ključnim podsticajem, omogućavajući poljoprivrednicima da bolje upravljaju farmama, te da budu efikasniji u korišćenju inputa", navodi Basku.

Predstavljena strategija ekonomskog oporavka EU: 15 milijardi evra za poljoprivredu

"To je razlog zašto je Komisija u predlogu buduće ZPP stavila poseban fokus i naglasak na promovisanje digitalizacije, a takođe i u kontekst sredstava za obnovu i otpornost od virusa COVID-19", zaključio je.


Tagovi

Evropska komisija Smanjenje đubriva Digitalizacija Pierre Bascou Jacob Hansen Oana Neagu Internet na selu Strategija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.