Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Motor na vodonik
  • 12.01.2022. 18:00

Deutz AG proizveo 10-omilioniti motor i to na vodonik

Prvi motor na vodonik je spreman za tržište, a punu proizvodnju planiraju u 2024. godine.

Foto: Depositphotos/_fla
  • 547
  • 27
  • 0

U svetu mehanizacije Deutz AG iz Kelna je respektabilna firma koja proslavlja proizvodnju svog desetomilionitog motora.

Ovu kompaniju je davne 1876. godine osnovao Nikolaus August Oto, izumitelj četvorotaktnog motora s unutrašnjim sagorevanjem. Tada niko nije mogao ni da sanja da će ona biti vodeća u proizvodnji motora za poljoprivredna vozila, posebno za traktore.

Proizvodnja se stalno modernizovala, a ovih dana proslavljaju jubilarnu prodaju te je obeležavaju na poseban način. Radi se o 6-cilindričnom motoru serije TCG 7.8 H2, čiji je izvor energije vodonik

Frank Hiler, izvršni direktor Deutz AG, je rekao za Farmer:

"Desetomilioniti motor je prekretnica u našoj dugoj i uspešnoj istoriji. Veoma smo ponosni na ovo dostignuće. Stvaramo najčistije i najefikasnije motore na svetu za naše kupce svaki dan bez obzira da li se radi o dizelskom, električnom ili vodoničnom."

Ističu da strateško partnerstvo za istraživanje gorivnih ćelija s "Blue World Technologies" pomaže Deutz AG da intenzivira svoje aktivnosti u oblasti neutralnih pogonskih sistema. Oslanjaju se na tehnološki neutralan pristup kako bi maksimalno povećali svoj doprinos održivosti. Sredinom avgusta prošle godine predstavili su svoj prvi motor na vodonik koji je spreman za tržište, a punu proizvodnju planiraju u 2024.

U ovoj su kompaniji objavili da svi motori fabrike u Kelnu već ispunjavaju EU Stage V standard, najviši EU standard za emisije. 

Mogu se pohvaliti i značajnim porastom prodaje i trgovine u trećem kvartalu 2021. godine. Prihodi su im porasli do 30 odsto, dok su narudžbine porasle za 56,5 odsto na 485,2 miliona evra, zahvaljujući kontinuiranom rastu potražnje u glavnim segmentima proizvodnje motora. Jedinična prodaja porasla je na 51.732 motora.

Inače, prvi traktor na vodik predstavili su u Kini 2020. godine. Ta je mašina od samih početaka razvijena kako bi mogla da se vozi bez vozača. 


Tagovi

Motor Motor na vodonik Deutz AG Traktor na vodik


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃