Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB Srbija
  • 04.12.2018. 18:15

DEKALB show: Agronomi sa poljoprivrednicima o hibridima

U Novom Sadu se održava prvi jedinstveni DEKALB FARM PROGRES SHOW. Ovaj događaj traje od ponedeljka 03.12. do 05.12. kada je planirana poseta poljoprivrednih proizvođača iz Bačke.

Foto: Printskrin Vertigo Produkcija
  • 873
  • 35
  • 0

U Novom Sadu se održava prvi jedinstveni DEKALB FARM PROGRES SHOW, koji mogu da gledaju uživo svi putem umrežavnja odnosno dostupan je i onim poljoprivrednicima koji ne mogu lično da prisustvuju ovom dodađaju.

Ovaj događaj traje od ponedeljka 03.12. do 05.12. kada je planirana poseta poljoprivrednih proizvođača iz Bačke. Juče i danas događaj su uveličali poljoprivredni proizvođači iz Srema, Centralne Srbije i Banata, kao i gosti iz Bosne i Hrvatske, sa agronomima iz ovih država koji su odlični stručnjaci za DEKALB hibride kukuruza i uljane repice.

Agronomi su bili raspoloženi sa sva pitanja poljoprivrednika

Takođe, agronomi vođe timova poljoprivrednih proizvođača iz Srbije davali su odlične savete i uputstva zašto treba kupiti tretirano seme ili kako se ophoditi prema poljoprivrednim kulturama kada je suša. Osim toga, poljoprivrednici su upoznati sa svim hibridima kukuruza i zbog čega su ovi hibridi mnogo bolji od konkurentskih hibrida.

Agronom Alen Štimac koji je zadužen za poljoprivrednike iz Severne Bačke rekao je: "Hibridi kukuruza DEKALB imaju najbolju genetiku, pa zato ne treba da čudi što je svako treće seme svetu upravo Dekalbovo seme kukuruza. Imamo ukupno 11 hibrida, od toga dva nova hibrida DKC4351 i DKC5075." 

Poljoprivrednici kažu da su veoma zadovoljni prinosom a jedan od njih je i Milan iz Bavaništa: "Prvi put sam hibridni kukuruz zasejao 2016. godine i tada sam imao najbolji prinos i težinu kukuruza. Zato ću i dalje kupovati isključivo Dekalb seme."

DKC portfolio hibrida kukuruza fix i flex hibridi

Ono što je bilo veoma interesantno kako za proizvođače koji godinama seju ove hibride, tako i za nove proizvođače je predstavljanje hibrida kukuruza, od kojih izdvajamo nekoliko:

  • DKC4351 hibrid kukuruza koji se preporučuje za sve regione i različite proizvodne uslove širom naše zemlje. Visok potencijal za prinos i dokazana HD tolerantnost na stresne uslove i sušu. Preporučuje se za optimalne rokove setve.
  • Hibrid DKC5075, je nova zvezda DEKALB-a, a reč je o hibridu kukuruza sa svim prednostima nove genetike. Stabilnost u lošim uslovima proizvodnje, brzo otpuštanje vlage, visok prinos u stresnim uslovima proizvodnje. Treba voditi računa da u žetvi bude minimum 65.000 biljaka/ha. Može se sejati u optimalnom roku i ranijim rokovima setve.
  • Hibrid DKC3623, je super-rani intenzivni hibrid, koji daje izuzetno visok prinos u FAO grupi 200. Dobro nicanje i snažan početni porast. Rano cveta i rano ulazi u fazu nalivanja zrna. Može biti odličan izbor za kasnu ili postrnu setvu. Preporučuju se gušći sklopovi da bi se ostvarili maksimalani prinosi. Do sada su najbolje rezultate donele parcele sa 80.000 biljaka/ha u žetvi. Niska vlaga u žetvi i rano dozrevanje čini ovaj hibrid pogodnim za skidanje već krajem avgusta bez troškova sušenja.
Fix i flex hibridi

DKC portfolio je podeljen na fix i flex hibride. Kao što pokazuje slika, fix hibridi na različitim gustinama zadržavaju približno sličnu veličinu klipa. Sa tim u vezi kod fix hibrida prinos se značajno uvećava sa povećanjem gustine biljaka. U portfoliju fix hibridi su DKC3623, DKC5031, novi hibrid DKC5075, DKC5632 i DKC5830.

  • Hibrid DKC4717 je apsolutni šampion. Stabilan je u svim uslovima, pa ako planirate visoke prinose, ali želite da izbegnete rizik vremenskih nepogoda, ovo je pravi hibrid. Zahvaljujući adaptabilnosti pri stresnim i različitim proizvodnim uslovima ostvaruje stabilne prinose, sa druge strane veoma dobro reaguje na đubrenje u intenzivnim uslovima proizvodnje. Biljke imaju fleksibilno stablo i snažan početni porast. Ranim i sinhronizovanim cvetanjem povećava se procenat oplodnje.

Osim ovih predstavljeni su i drugi hibridi kukuruza koji su takođe kvalitetni i donose poljoprivrednicima visoke prinose. Ovaj jedinstveni šou na Balkanu, koji je organizovala kompanija DEKALB, osim edukativnog, imao je i zabavni karakter, tako su se poljoprivrednici takmičili u krunjenju kukuruza, organizovan je svečani ručak kao i nagradne igre.    

DEKALB hibridi kukuruza zauzimaju 33% svetskog tržišta

Inače, ova kompanija poljoprivredim proizvođačima više od 30 godina obezbeđuje veoma uspešnu proizvodnju kroz proizvode koji daju visoke prinose, kreira inovativna rešenja i njihovi agronomi daju podršku tokom cele sezone.  Kompanija DEKALB je osnovana 1912. godine kao mala farmerska zadruga u SAD, ali je ubrzo postala svetski inovator u proizvodnji semena. Bili su prvi na svetu koji su lansirali hibridni kukuruz davne 1934. godine. 

Svakog dana u godini u okviru kompanije se uloži više od 4,5 miliona dolara dnevno u istraživanje i razvoj. Dugogodišnja tradicija i svakodnevno ulaganje u istraživanje i razvoj učinilo je to da su DEKALB hibridi kukuruza izuzetnih karakteristika i zauzimaju 33 odsto svetskog tržišta kukuruza.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

DEKALB farm progres show Kukuruz Uljana repica DEKALB Alen Štimac


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner

DEKALB Srbija

Bulevar Vojvode Stepe 84, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 66 100 68, e-mail: info.rs@monsanto.com web: http://www.dekalb.co.rs/