Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarni dehidrator
  • 07.04.2018. 18:30

Dehidracija - sačuvajte voće, povrće i druge namirnice

Napravite solarni dehidrator i pomoću sunca osušite voće, povrće, pečurke ili lekovito bilje!

Foto: Pixabay / ilaria88
  • 2.790
  • 100
  • 0

Da biste sačuvali namirnice za upotrebu, čak i onda kada im prolazi rok, pomoći će vam izum, koji možete da primenite i u svom domu - solarni dehidrator. On će vam omogućiti da otklonite vlagu, pre nego što voće, povrće, pečurke ili lekovito bilje počne da se raspada. Da bi sušenje bilo efikasno, potrebna je temperatura od 30oC i vlažnost od 60%.

Kako da napravite dehidrator?

Dehidrator se pravi od drveta, a poklopac je potrebno zastakliti polikarbonatskom pločom. Sa donje strane poklopca stavlja se lakirani, crni lim, koji apsorbuje toplotu, a hranu štiti od sunca. Ispod sušare postavlja se folija ili metal, koja će skupljati vlagu. Napravite i nosače za namirnice. Dimenzije dehidratora bi trebalo da budu oko 121 cm sa 60 cm.

Dehidrator
Ilustracija dehidratora (Foto: Modern Farmer)

Gde postaviti dehidrator?

Dehidrator postavite na ravno, osunčano mesto, koje po mogućnosti zadržava nešto toplote i tokom noći. Možete da ga postavite i na golu zemlju ili na kratko podšišanu travu. Što više sunca ima tokom dana, tim bolje, tako da vodite računa da ne bude u senci. Da biste ostvarili maksimalnu dobit, zastakljeno lice dehidratora okrenite ka jugu. Zraci bi trebalo pod pravim uglom da "padaju" na ploču, pa možete koristiti dodatne podupirače, kao što su blokovi ili cigle, da to omogućite.

Priprema namirnica pred sušenje

Da biste dobili kvalitetan proizvod, važno je da namirnicu dobro operete, uklonite semenke, oštećenja i sve ono što nećete jesti. Ne bi trebalo da sušite prezrele ili nedovoljno zrele voćke i povrće. Isecite ih na tanke delove, jer što su tanji, brže će se osušiti.  Borovnice, smokve, trešnje i kajsije možete sušiti cele. Lekovito bilje skinite sa stabljike. Možete ih, pre sušenja, blanširati u vreloj vodi, jer ćete tako dobiti svetliju boju i bolji ukus. Pripremite proizvode rano ujutro, tako da se odmah mogu staviti u dehidrator, kako bi se omogućio celi dan na suncu. Čak i u oblačnim danima, dehidrator će postati dovoljno vruć da bi bio efikasan, ali izbegavajte da ga koristite u kišnim danima.

Proces sušenja

Rasporedite rezane namirnice po nosačima, tako da se nijedan od komada ne dodiruje. Stavite nosače u dehidrator, zatvorite poklopac i proverite svakih nekoliko sati. U vrelom danu, biljke mogu biti suve u roku od nekoliko sati. Tanko odrezano voće često se osuši za pola dana, dok za povrće treba ceo dan ili duže. Znaćete da je voće suvo, kada se lepi za prste, ali nema tečnosti kada ih pritisnete. Povrće se suši sve dok sve dok ne bude tvrdo, ali krhko na dodir.  U procentima, sušite voće na sadržaj od 20% vlage i povrća do 10% vlage. Izmerite voće pre sušenja i kada tokom sušenja dođe do ovih cifri, spremno je.

Kada sve bude osušeno, smestite proizvod nakon 10 do 15 minuta u staklene ili vakuumske posude i ostavite na tamno i hladno mesto. Dehidrator detaljno operite. Voće možete da konzumirate odmah, a povrće potopite u toplu vodu sat ili dva pre konzumiranja. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Dehidrator Sušenje voća Sušenje povrća Dehidracija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)