Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 12.01.2023. 18:00

Deere će omogućiti poljoprivrednicima da sami poprave svoju opremu?

Potpisan je memorandum o razumevanju kojim će se omogućiti poljoprivrednicima i nezavisnim mehaničarima da obavljaju popravku John Deere mehanizacije.

Foto: Facebook/John Deere
  • 168
  • 23
  • 0

John Deere je jedan od najvećih proizvođača poljoprivredne mehanizacije koji prati savremene trendove i uvodi nove tehnologije. Postalo je uobičajeno da na poljima viđamo njihove visokotehnološke mašine kao što su kombajni i traktori vođeni GPS-om. 

Ali, proizvođači opreme, kao što je Deere, zahtevali su od kupaca da koriste originalne delove i njihove servisne službe. Donedavno su samo ovlašćenim dilerima dozvoljavali sredstva i alate za pristup složenim kompjuterizovanim sistemima njihovih traktora i drugih mašina. 

Ovakva je praksa dovela do pokreta otpora pa su tako u svetu organizovane grupe poljoprivrednika koji traže pravo na popravku, a letos je došlo i do hakerskog napada kojim je provaljeno u operativni sistem na John Deere traktorima. 

Nisu više vezani?

Kao odgovor su Američka federacija poljoprivrednih biroa (AFBF) i proizvođač mašina Deere & Co. potpisali Memorandum o razumevanju koji poljoprivrednicima osigurava pravo na popravku sopstvene mehanizacije ili odlazak kod nezavisnog tehničara, preneo je Reuters.

"Ovo će omogućiti poljoprivrednicima i nezavisnim mehaničarima da identifikuju i reše probleme", rekao je predsednik AFBF-a, Zipi Duval i pojasnio da će dokument obezbediti pristup mnogim alatima i softveru potrebnom za ovu proizvodnju. Nada se da će i drugi proizvođači poljomehanizacije preduzeti slične korake.

Remont IMT-a 542: Koje greške poljoprivrednici prave i kako ih ispraviti?

Memorandum takođe nalaže da se ne smeju ugroziti sigurnosne mere i protokoli na opremi, a takođe štiti Deere-ovo intelektualno vlasništvo.

Obična PR kampanja? 

Američki poljoprivrednici negoduju zbog ove objave i memoranduma. Kažu kako ovom odlukom ne znači kako su oni pobedili jer je memorandum o razumevanju samo dokument koji opisuje formalni sporazum dveju strana, on nije pravni ugovor.

Na sve je posebno reagovao Louis Rosman koji ovaj potez smatra običnom PR kampanjom, a što objašnjava u poslednjem videu na svom YouTube kanalu. 


Tagovi

John Deere Popravka poljomehanizacije Popravka traktora Memorandum Nezavisni servis Louis Rossmann Ovlašćeni servis


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃