Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručne službe
  • 13.12.2022. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Da li poljoprivredni savetodavci uživaju poverenje proizvođača?

Poljoprivredna stručna služba u Rumi obeležila je 30 godina rada i postojanja. Sve to vreme bila je u službi poljoprivrednika, koji kažu da za uspešnu proizvodnju u velikoj meri mogu da zahvale stručnjacima rumske službe.

Foto: Depositphotos/gpointstudio
  • 116
  • 98
  • 0

Ovih dana je Poljoprivredna stručna služba u Rumi obeležila 30 godina uspešnog rada i postojanja. Za to vreme uspeli su da na području koje pokrivaju, poljoprivrednicima prvenstveno savetodavno pomognu, ali i svakodnevnim izlascima na teren unaprede posao, jer je zajednički cilj i jednih i drugih uspešna i kvalitetna proizvodnja. 

Obaveštavaju o subvencijama, kreditima...

Stručnjaci u toj službi su svakodnevno izlazili u susret poljoprivrednicima; stočarima, voćarima, vinogradarima. Zbog toga ne čudi činjenica da sremski paori imaju veliko poverenje u savete stručnjaka, bez obzira iz koje oblasti oni bili.

"Ja poslednjih nekoliko goldina sarađujem sa Poljoprivrednom stručnom službom, odnosno od kada sam počela sa uzgojem koza. Uredno su me obaveštavali SMS porukama o svim podsticajima, kreditima ili subvencijama koje su u datom trenutku bile aktuelne, a saveti koje dobijam od savetodavaca koji se bave stočarskom proizvodnjom su neprocenjivi.

Ja mogu samo da im se zahvalim na svoj pomoći koju godinama dobijam od njih i kada je u pitanju zdravstveno stanje koza, uslovi smeštaja, ishrana", kaže Draginja Benežan, uzgajivač koza iz Pavlovaca.

Proslava 30 godina PSS Ruma (foto: Z. Markovinović)

Ovakvih primera ima još. Zahvalnost stručnjacima Poljoprivredne stručne službe duguju i ratari, voćari, vinogradari, ali i povrtari kojih je u regionu Srema sve više.

"Bez saveta stručnjaka rumske službe ne bi bilo uspešne plasteničke proizvodnje. U svakom trenutku su tu da nam kažu šta treba da uradimo i kada je zaštita u pitanju, što nam je negde i najvažnije. Uglavnom bez njihove stručne pomoći ne bi bilo dobrih rezultata. Ono što moram reći je da su uvek raspoloženi da izađu na teren i na licu mesta reaguju", kaže dugogodišnji povrtar Marko Vojnović.

Manifestacijama za razvoj sela

Brojnim manifestacijama stručnjaci PSS u Rumi su na praktičan način poljoprivrednicima predstavljali nove sorte i hibride koje treba uvrstiti u strukturu setve, zatim nove hemijske preparate, ali i sva nova dostignuća koja mogu da unaprede poljoprivredu. Uspešan rad zasniva se i na velikoj podršci lokalne samouprave, pokrajiskih institucija, ali resornog ministarstva.

"Rumska poljoprivredna služba je jedna od mnogih u Republici Srbiji koja je svakodnevno u službi poljoprivrednika. Tako i treba da bude i mislim da su oni svojim radom opravdali svoje postojanje, uz očekivanje da će tako biti i narednih godina.

Ja sam zadužen za ruralni razvoj i mogu vam reći da se u tom segmentu situacija značajno poboljšala, a u tome svakako značajnu ulogu imaju i Poljoprivredne stručne službe. Rumska organizacijom brojnih manifestacija koje imaju za cilj razvoj sela", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i dodao da preduzetništva na selu i razvoj turizma, ima velikog značaja u tom.

Situacija u ruralnom razvoju se poboljšala, ocenio je Bogićević

Rumska Poljoprivredna stručna služba može se pohvaliti i Akreditovanom laboratorijom u kojoj se svake godine obavilja analiza osnovne plodnosti zemljišta.

Besplatna analiza zemljišta i zašto je značajan stajnjak?

Poljoprivrednici dobijaju savete o unošenju mineralnih đubriva, a moderan zasad jabuke te službe može biti primer drugima, jer se svake godine postižu izuzetno dobri rezultati, pa jabuke iz zasada u Pavlovcima odlaze na brojna inostrana tržišta.


Tagovi

Poljoprivredna stručna služba Ruma Draginja Benežan Aleksandar Bogićević Stručni saveti Marko Vojnović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D