Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz svinjetine
  • 26.07.2019. 16:00

Da li je domaćim mesnim prerađevinama omogućen izvoz u Evropu?

Tek sada postoje uslovi za ukidanje vakcinacije svinja. Ipak, odluka ne obuhvata čitavu državu i moraće da prođe minimum tri godine kako bi se otvorio put ka Evropi, što se tiče izvoza ove vrste mesa.

Foto: Verica Matić
  • 361
  • 16
  • 0

Zabrana vakcinacije svinja protiv kuge trebalo je da bude uvedena još pre deset godina, ali tek sada postoje uslovi za takvu odluku, navodi se u Ministarstvu. Međutim, ova odluka neće obuhvatiti čitavu Srbiju, a moraće da prođe minimum tri godine kako bi Srbiji bio otvoren put ka Evropi po pitanju izvoza ove vrste mesa.

Država mora imati sredstva za nadoknadu životinja

Agroekonomista Milan Prostran navodi da je ova odluka veoma dobra i da bi, kako ističe, bilo dobro da Srbija stvarno može da održi to i od oktobra prestane sa vakcinacijom. Prema njegovim rečima, tom slučaju, država mora da ima odvojena finasijska sredstva kojima bi mogla stočarima da nadoknadi ubijene životinje, ukoliko bi došlo do pojave svinjske kuge.

"To se radi i EU, ali oni imaju velike budžete. Srbija je sve ovo vreme išla na vakcinaciju jer je to jeftinija varijanta. Za drugo nismo bili spremni. Zato je najvažnije pitanje, hoćemo li imati para da platimo stočarima, ukoliko dođe do pojave klasične kuge svinja. Svakako, ako Ministarstvo poljoprivrede donosi takvu odluku, znači i da će država to da isplati“, ocenjuje Prostran.

Period od tri godine, koji mora da prođe nakon što stupi na snagu zabrana o vakcinaciji svinja, kako bi Srbija dobila dozvolu za izvoz svinjetine u Evropsku uniju (EU), neophodan je jer je toliko vremena potrebno da se svinje, koje su vakcinisane, očiste od reziuda kojeg ima u vakcinama i koji je u periodu vakcinacije dospeo u telo svinja.

"Ne treba prihvatiti to zdravo za gotovo da će od oktobra odmah krenuti meso za EU. Ali nekad će morati da krene. Svakako, kroz određen mere držanja i veterinarske sanitarne zaštite postoji način da svinjska kuga ne uđe na farme i u obore, ali ne postoji stoprocentna zaštita. Ulazak u EU veoma je skup i komplikovan. Srbija je trebalo još 2008. da prestane sa vakcinacijom svinja, pa nije“" navodi Prostran.

Pogođena još jedna farma svinja u Bugarskoj - otkrivena afrička svinjska kuga

On objašnjava da će na ovaj način državi biti otvoren put za izvoz ne samo svinjskog mesa, već i živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

Podatak da se ova odluka neće odnositi na sve delove naše zemlje, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, znači da će delovi Srbije koji i dalje budu pod rizikom morati da nastave sa vakcinacijom. U pitanju su neke od lokacija na Fruškoj gori i u Mačvi. Svakako, navode u Ministarstvu, monitoring svinja na klasičnu svinjsku kugu biće pojačan.

"Karneks" i PKS ocenjuju da je ovo dobra odluka

Da bi ova odluka mogla pozitivno da utiče na izvoz svinja u EU, potvrđuju i u kompaniji Karneks. Međutim, kako navode, još uvek nisu dobili zvanično obaveštenje da će se ova odluka doneti i sprovesti. Ipak, ukoliko do toga dođe, u toj kompaniji navode da bi to otvorilo mogućnosti i za izvoz proizvoda od mesa i mesnih prerađevina. Posebno bi, po njihovoj proceni, bio otvoren put za izvoz svinjetinu u Rusiju.

"Zbog obaveznog vakcinisanja svinja od kuge, rampa za tržište EU odavno je spuštena za svinjsko meso, što je uticalo na celokupnu mesnu industriju u državi. Da bismo očuvali domaću proizvodnju i izašli na veliko strano tržište, jedan od uslova jeste ukidanje mere vakcinacije", navode u toj kompaniji.

Ukidanje vakcinacije otvara mogućnost izvoza i trajnih proizvoda

U Privrednoj komori Srbije (PKS) takođe smatraju da bi ukidanje vakcinacije dobro uticalo na izvoz svinja u EU.

"Ukidanjem vakcinacije stvoriće se mogućnost izvoza u EU kvalitetnih trajnih proizvoda, što i jeste cilj. Sve ono što nije termički obrađeno, kao što su kulen i šunke, moglo bi da bude interesantno za tržište EU. Srbija nije konkurentna sa svežim mesom u EU, ali sa novim ukusima i proizvodima možda“, ocenjuje sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

Po njegovom mišljenju, to što do sada nismo mogli da izvozimo svinjsko mesu u EU bio je i materijalni i razvojni gubitak jer, kako navodi, proizvodnja svinjskog mesa u poslednje vreme nije bila u punom kapacitetu. On preporučuje da država treba da uskladi podsticajne mere kojima bi broj svinja bio povećan, prenose Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Svinje Vakcinacija svinja Svinjska kuga Izvoz svinja Evropska unija Rusija Srbija Milan Prostran Nenad Budimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao