Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna odbrana
  • 26.06.2018. 08:15

Da li je automatizovani protivgradni sistem rešenje?

"Glavni razlog neuspeha odbrane od grada, uprkos ispaljivanju velikog broja raketa, jeste njihov loš kvalitet", tvrdi Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima.

Foto: Novosti / B. Backović
  • 2.531
  • 125
  • 0

Iako su za 43 dana ovogodišnje protivgradene sezone strelci ispalili više od polovine ukupne količine protivgradnih raketa, poljoprivrednici su pretrpeli štetu koja se meri milionima evra. Kako kažu iz Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda, reč je o rekordnom utrošku, ali i o ekstremnim vremenskim prilikama, pišu Novosti.

Na raspolaganju 15.100 raketa

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila. Prema proceni stručnjaka, za efikasnu odbranu oko pet miliona hektara poljoprivrednog zemljišta (1,8 miliona hektara u Vojvodini), potrebno je čak 25.000 raketa. "Kao i prethodnih godina, radi svih 13 centara u Srbiji, a aktivirana je mreža od 1.428 lansirnih mesta. Ove godine smo ukupno imali na raspolaganju 15.100 raketa, ili prosečno 10,7 po lansirnom mestu", rekao je Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ. 

Ekstremno nestabilna godina uslovila je da se od 24. aprila utroši čak 8.635 raketa! Nabavka raketa je po Zakonu o odbrani od grada, isključivo u nadležnosti RHMZ, ali je do sada, pozitivnim tumačenjem Zakona od Ministarstva poljoprivrede, 40 lokalnih samouprava kupilo dodatnu količinu od 2.031 rakete. Iz Centra očekuju isporuku 530 raketa od Sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine. 

Nedimović: Na lageru još 6.000 protivgradnih raketa

Automatizovani sistem na preciznije gađanje oblaka

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Vlada je pokrenula proces uspostavljanja automatizovanog sistema protivgradne zaštite: "Prvi prostori koji će biti obuhvaćeni automatskom protivgradnom zaštitom biće Kolubarski i Mačvanski okrug, kao i radarski centar Valjevo. Plan je da u narednim godinama teritorija cele Srbije bude pokrivena tim sistemom. Efikasnost će se umnogome povećati, odnosno preciznost gađanja oblaka biće znatno veća".

Neuspeh odbrane - loš kvalitet raketa

Međutim, Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima smatra da će se Srbija suočiti sa novim problemom ako se sistem modernizuje automatskim lansirnim raketama. On tvrdi da Srbija sada nabavlja 10 do 15 raketa po stanici, a automatski sistem lansira taj broj samo po jednoj akciji.

"Glavni razlog neuspeha odbrane od grada, uprkos ispaljivanju velikog broja raketa, jeste njihov loš kvalitet. Dok rakete koje se koriste na Zapadu, čija je efikasnost 70%, sadrže od 40 do 80% srebrojodida, u našim raketama ovog hemijskog reagensa ima svega od osam do 13%. Osim toga, na spisku problema je mali broj mladih, obučenih strelaca, koji mogu da prate razvoj tehnologije u ovoj oblasti. Strelci su po pravilu stariji ljudi, a stanice su na vrlo nepristupačnim lokacijama", objašnjava Mijatović.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Miroslav Mijatović Branislav Nedimović Zoran Babić Protivgradne rakete Grad Strelci Automatizovani sistem


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.