Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nafta
  • 13.01.2021. 10:30

Da li će gorivo u Srbiji pojeftiniti ili poskupeti?

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno.

Foto: JumpStory
  • 362
  • 69
  • 0

Niko ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi i da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji. Reč je o globalnom tržištu na koje utiču brojni faktori. Jer, pre samo nekoliko dana došla je vest da svetske cene nafte nastavljaju da rastu, a cena barela sirove nafte "Brent" prvi put je od 26. februara prošle godine premašila 55 dolara, prenosi RTS.

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da cena goriva u Srbiji prati globalnu cenu nafte i snabdevanje gorivom u našoj zemlji stabilno. Tomislav Mićović iz ovog udruženja rekao je za Javni servis da cena sirove nafte već dva meseca raste i da skok od početka novembra iznosi 48 procenata.

"Akcize će biti usklađene sa skokom potrošačkih cena za 1,2 ili za 1,3 procenta. To je oko dinar, negde oko dinar. Ono što je sasvim izvesno je da svi koji stavljaju na tržište derivate nafte, proizvođači i uvoznici derivata nafte, imaće obavezu da plate taj dinar više", kazao je Mićović za ovaj medij.

Prati se svetsko tržište

Naglasio je da od drugih stvari zavisi da li će povećanje akciza uticati na porast cene goriva u Srbiji, kao i da cena goriva na srpskom tržištu zavisi od cene nafte u svetu.

Rastu cene nafte, ali i zabrinutost oko potražnje

Podsetimo, u aprilu prošle godine zbog korona krize cene nafte potonule su na najniži nivo u poslednjih 20-ak godina, da bi tokom leta rasle zbog daljeg širenja virusa i potražnje za ovim derivatom. Rastu cena pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata.

Važno je imati obavezne rezerve

Mićović je istakao da za 10 godina, koliko postoji Udruženje naftnih kompanija, vode statistiku i vode računa da javnosti na što bolji način prikaže šta se realno dešava na tržištu naftnih kompanija.

"Na godišnjem nivou očekujemo da će pad potrošnje goriva biti oko sedam procenata. Ali je, na primer, pad potrošnje tečnog naftnog gasa čak 19 procenata, pad benzina je oko osam procenata", naglasio je Mićović i dodao da je vrlo bitno da su tu obavezne rezerve nafte, makar ih nikad ne koristili. Ako dođe do bilo kakvog poremećaja, one mogu da pomognu.

Udruženje radi na jačanju profesionalnog uticaja na tržištu nafte i derivata nafte i unapređenju ugleda naftne privrede u Srbiji. Povezane u ovakva i slična udruženja, naftne kompanije u mnogim razvijenim zemljama Evrope, već godinama doprinose boljem uređenju nacionalnih naftnih tržišta. Upravo zato, oslanjajući se na potencijal svojih članica, UNKS planira da svoje aktivnosti proširi i na saradnju sa srodnim organizacijama zemalja u Evropi.


Tagovi

Cena goriva Nafta Svetsko tržište Tomislav Mićović Rezerve Udruženje naftnih kompanija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...