Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija poljoprivrede
  • 04.10.2021. 07:30

Cromai scan štedi 65 odsto herbicida i oko 12 evra po hektaru

Softver koji obrađuje podatke prikupljene pomoću dronova u svega par minuta otkriva ranu fazu zakorovljenosti.

Foto: Depositphotos/fotokostic/Print Screen
  • 74
  • 23
  • 0

Brazilska tehnološka kompanija "Cromai" osmislila je sistem za suzbijanje korova koji koristi bespilotne letelice i veštačku inteligenciju (AI). Kako piše Future farming, smanjuje upotrebu herbicida do 65 odsto.

Ovaj softver obrađuje snimke koje su snimili dronovi. Na njima prepoznaje korove koji ometaju useve u rastu i donosi informacije potrebne za donošenje odluka u sprovođenju zaštite. U svega par minuta može otkriti ranu fazu zakorovljenosti.

Prema proizvođaču, tim bi sistemom poljoprivrednici mogli da uštede herbicide u vrednosti do 14 američkih dolara po hektaru (oko 12 evra, op.a.).

Alat je razvijen u Sao Paulu, a trenutno ga koristi 15 brazilskih poljoprivrednika uključujući i neke od najvećih proizvođača šećerne trske u toj zemlji.

"Razvili smo Cromai Scan kako bismo olakšali svakodnevni život na terenu. Alat proizvođačima daje potpuni pregled njihovih polja i informacije koje su im potrebne za uklanjanje korova na precizan i efikasan način", kazao je Giljerme Kastro, izvršni direktor te kompanije.

Nedavno su najavili i partnerstvo sa "Stoller" grupacijom koja je aktivna u 56 zemalja širom sveta na području ishrane, fiziologije biljaka i biološke fiksacije azota. Ove godine očekuje da će softver biti dostupan i za proizvođače kafe, a od 2023. za kukuruz, soju i pamuk.

Pogledajte kako izgleda:


Tagovi

Cromai scan Softver Digitalizacija Korovi Dronovi Veštačka inteligencija Precizna poljoprivreda Herbicidi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u