Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • suzbijanje ambrozije
  • 28.07.2021. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Ćirić: Košenje ambrozije nije toliko efikasno jer se regeneriše, primeniti i hemijske mere

U Užicu i okolini narednih dana vršiće se markiranje, a zatim i uništavanje ambrozije. Najkritičniji predeli su oko magistrale koja prolazi kroz Užice i Sevojno, pruge Beograd - Bar, ali ima je dosta i u okolnim selima.

Foto: Depositphotos/beton_studio
  • 670
  • 170
  • 0

Poljoprivredna savetodavna služba Užice već nekoliko godina vrši markiranje i uništavanje ambrozije na teritoriji tog grada. Tako će i u 2021. biti obeležene stare, ali i nove parcele. Stručnjak Milena Ćirić savetuje da pojedinačne biljke treba uništiti čupanjem sa korenom, a veće površine tretirati neselektivnim herbicidima čime se ona trajno suzbija.

"Postoje utvrđene, markirane lokacije gde se i ove godine može očekivati pojava tog korova, imajući u vidu osobinu semena da održi klijavost u zemljištu i do 40 godina. Grad Užice je ovaj problem prepoznao među prvima i u saradnji sa našom službom suzbijanje se vrši od 2005. godine, tako da mu je populacija na ovoj teritoriji dosta smanjena, ali ne i iskorenjena", kaže za Agroklub Ćirić i poziva građane da se jave u službu i prijave ako primete veće površine ambrozije, tako što će fotografisati i poslati na e-mail ili iščupati biljku i doneti u njihove prostorije.

Te aktivnosti su neophodne jer je često građani mešaju sa drugim biljkama. Poučena iskustvom sa terena naša sagovornica objašnjava da je po izgledu slična pelinu, divljoj šargarepi i aptovini.

Košenjem biljaka uklanja se samo nadzemni deo

Širi se putevima transporta robe i njena najveća brojnost nalazi se pored puteva, pruga, stovarišta, smetlišta ili na ruderalnim staništima, odakle se širi i u gajene kulture. Prema rečima ovog stručnjaka, zrno ambrozije može da se zakači za točkove automobila, traktora, kombajna koja dolaze iz Vojvodine ili drugih krajeva zemlje pa tako lako može da se proširi na udaljenost i do 300 kilometara.

"Njena štetnost za šire stanovništvo ogleda se u alergenim svojstvima polena. Jedna biljka produkuje do osam milijardi polenovih zrna. Ono izgleda kao kugla sa kukicama i kao takva kači se (zadržava) u disajnim putevima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati na velike udaljenosti", navodi Ćirić, naglašavajući da je u polenu te biljne vrste nađeno 52 alergena. U polenskim alergijama, udeo ambrozije je najveći od svih alergena - od 50 do 60 odsto.

Za suzbijanje ove neželjene biljke na nepoljoprivrednim površinama preporučuje se primena mehaničkih i hemijskih mera. Vreme uništavanja je pre punog cvetanja, odnosno u avgustu mesecu, kako bi se sprečilo rasejavanje polena, a kasnije i semena.

"Pojedinačne biljke mogu da se mehanički unište čupanjem sa korenom. Veće površine trebalo bi tretirati preparatima na bazi glifosata i na taj način trajno se uklanjaju. Košenje ispod pet centimatera od površine zemlje jedan je od načina suzbijanja, ali manje efikasan jer uklanja samo njen nadzemni deo pa se ona lako regeneriše".

Za alergiju dovoljno i 15 polenovih zrna

Takođe, dodaje da se alergijska reakcija prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija osnovni su oblici kako se ispoljava, a može u nekim situacijama da pređe i u astmatične napade. Peckanje, otečenost kapaka je isto jedan od simptoma alergije.

Reč je o jednogodišnjem korovu, koji niče od sredine aprila, a cveta od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva. Njen polen izaziva alergiju kod deset odsto populacije. Za ostale biljne vrste kritična koncentracija je 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha dok je kod ambrozije dovoljna i duplo manja količina (15 polenovih zrna).

Ambrozija: Invazivna, neuništiva, opasna za gajene kulture i ljude, ali i lekovita?

"I Opština Čajetina već treću godinu učestvuje u suzbijanju pomenute korovske vrste na njihovoj teritoriji. Treba naglasiti da se to mora raditi kontinuirano i sveobuhvatno da bi borba protiv nje bila efikasna", ukazuje Ćirić.

Na osnovu podataka Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, za sada joj ne odgovaraju visoke nadmorske visine, iznad 600 metara. Zato je na Zlatiboru koncentracija njenog polena znantno manja od drugih mernih mesta. Poređenja radi iz merenja 2018. godine Zlatibor je imao 448 polenovih zrna tokom čitavog merenja dok ih je Beograd u istom periodu imao 7.281. Zbog toga je ova planina vrlo privlačna svima koji imaju problema sa alergijama na polen.

Milena Ćirić je još dodala da su svi građani prema zakonu dužni da na svojim parcelama i zemljištu sami uništavaju ambroziju.


Tagovi

Uništavanje ambrozije Milena Ćirić Kritična koncentracija Alergen Polenovo zrno Korovska vrsta Jednogodišnji korov


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D