Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 25.05.2023. 18:00

Cenovna klackalica na tržištu žitarica i uljarica se nastavlja - kako stoji pšenica?

Skoro svaki dan donosi nove cene na svetskom tržištu. Najčešće se menjaju za pšenicu

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 5.724
  • 326
  • 1

Klackalica sa cenama pšenice se nastavlja. U utorak je rasla, a onda u sredu opet pala da bi danas zabilježila rast, što nije ni čudno jer se situacija na tržištu takođe turbulentna. 

Ukrajinsko-ruski odnos

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine je izvestilo o usporavanju izvoza žitarica, posebno pšenice. Jer, ruski inspektori ne obavljaju pregled brodova, što blokira pojedine luke. Nezadovoljstvo Rusa potiče od toga što ne mogu koristiti cevovod amonijaka u jednoj od luka.

Izvoz pšenice iz Ukrajine je u odnosu na prošlu godinu pao za 18 odsto. Članice EU na različite načine pokušavaju da umanje uticaj njihovog žita. Mađarska pritom ne želi da povuče zabranu uvoza za ukrajinske proizvode, Poljska na razne načine ograničava uvoz i transport, a Evropska komisija opstruiše isplatu novčane nadoknade koju je obećala Poljskoj.

Očekuju se promena na tržištu

U sredu je pšenica na MATIF-u pala za 4,25 evra/t i spustila se na 222,5 €/t. U četvrtak (danas) posle 13 h za tonu u septembarskom ugovoru je trebalo izdvojiti 224,25 €.

Evropska unija je ove sezone povećala uvoz ove žitarice na 24 miliona tona u odnosu na 2022. godinu kada je bila 14,7 mil t. Raste kineska potražnja za pšenicom, a slabi za kukuruzom.

Junski ugovori za kukuruz su bili u blagom padu, sa cenom od 218,25 €/t. Cena uljne repice je porasla na 405,50 €/t, a očekivanja su usmerena za prelazak granice od 425 €/t.

Na čikaškom CboT-u cena pšenice je imala veći pad i iznosila je 207,21 €/t. Za tonu kukuruza je potrebno 215,05 evra, a za tonu soje 452,69 evra. Cene kukuruza su pod uticajem manje proizvodnje u Južnoj Americi i pada proizvodnje etanola u SAD-u.


Tagovi

MATIF CBoT Cene žitarica Cene soje Cene kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.